Statsepidemiologens coronastrategi lyckokast ekonomiskt för Sverige. Men priset blev högt med fler döda.

ANNONS

Det här visar en färsk analys från brittiska Capital Economics, skriver Dagens Industri i torsdagens pappersutgåva (obs, inloggning krävs).

Om Sverige i stället hade gjort som Tyskland kunde BNP-fallet ha blivit 3 till procent större under första halvåret, det vill säga när virusutbrottet härjade som värst.

”Sveriges avvikande respons på pandemin dämpade den ekonomiska nedgången, på bekostnad av en värre hälsomässig utgång”, konstaterar den brittiske ekonomen David Oxley, uppger Di.

I den aktuella analysen dryftar han sitt resonemang och pekar på sambandet mellan strikt nedstängda samhällsfunktioner och ekonomiska tapp.

I en servettkalkyl som Dagens Industri gjort, som baseras på att Sveriges BNP är cirka 5 000 miljarder kronor, har vi tjänat mellan 75 och 100 miljarder kronor på den mer öppna coronataktiken. Allt medan de flesta länder gjort lock downs.

ANNONS
ANNONS

Men det finns en dyster baksida av myntet, konstaterar Capital Economics, skriver Di:

”Ekonomisk vinning verkar ha kommit med en humaniär kostnad, även om den är svår att kvantifiera. Sverige har drabbats av ungefär 5 procent fler dödsfall än sina nordiska grannländer i mars.”