Den tyska tidningen Bild skriver att ”Sverige är det farligaste landet i Europa i dag”. Samtidigt hamnar Stockholm på en fjärdeplats i världen gällande personlig säkerhet i The Economist ”Safe Cities Index 2021”. 

ANNONS

Det är tio gånger vanligare att unga män dör i skjutningar i Sverige än i Tyskland, vilket uppmärksammas av Europas största tidning sett till upplagan, tyska Bild.

Tidningen tar avstamp i mordet på rapartisten Nils ”Einár” Grönberg, 19, i förra veckan. I artikeln beskrivs Sverige som det före detta nordiska framgångslandet som förvandlats till en sann mardröm, enligt Expressen som uppmärksammat Bilds bevakning.

Bild slår fast att ”Sverige är det farligaste landet i Europa i dag” i sin rubrik. De hänvisar till den omtalade rapporten från Brottsförebyggande rådet som jämförde antalet skjutningar i Sverige och andra länder i Europa.

Stockholm fjärde säkraste staden i världen

Samtidigt ger det internationella prestigemagasinet The Economist en annan bild – i sitt ”Safe Cities Index 2021” kommer Sveriges huvudstad Stockholm på en fjärdeplats gällande ”personlig säkerhet”.

The Economist
(Källa: The Economist)

Pieter Tham uppmärksammade också i en krönika i Fokus förra veckan The Economist ranking och beskrev den som: ”Tidskriften har gjort en sjusärdeles noggrann genomgång och rankat säkerheten i världen. Professorer, miljöexperter, ekonomer, poliser och miljöexperter är tillfrågade.”

Hur går det ihop? 

Hur går då dessa olika internationella bilder om Sverige som farligast och Stockholm som jättesäkert ihop? De gör de förstås inte, om man inte tittar mer noggrant på vad man mäter.

The Economist skriver att deras experter pekar på ”högre nivåer av socialt kapital och sammanhållning. Den resulterande känslan av samhörighet, delade värderingar och gemenskap möjliggör också större samskapande av säkerhet för medborgarna” bland de topplacerade städerna.

ANNONS
ANNONS

Med andra ord har den genomsnittlige medborgaren som är en del av gemensamma värderingar och gemenskap i Stockholm en personlig säkerhet i världsklass, enligt The Economist.

Men när det gäller personer i kriminalitet och utanförskap så är det fullständigt livsfarligt att vara i Sverige, precis som rapporten från BRÅ och tidningen Bild slår fast.

Läs även: Näringslivet kan motverka skjutningarna genom mobilisering [Dagens PS]