Dagens PS

Svaret om kärnvapenkrig: "Moskva anar nederlag i Ukraina"

Kärnvapenkrig
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba och Rysslands dito Sergej Lavrov. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Ryssland anklagar Nato för att föra ett proxy-krig genom att beväpna Ukraina – något som Sergej Lavrov säger kan leda till ett kärnvapenkrig. Ukraina svarar snabbt att Moskva anar nederlag, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fick frågor av rysk statlig tv om om vikten av att undvika tredje världskriget och om den nuvarande situationen var jämförbar med Kubakrisen 1962.

“Jag skulle inte vilja höja de riskerna på konstgjord väg. Många skulle vilja det. Faran är allvarlig, verklig. Och vi får inte underskatta den.”

“NATO är i sin essens engagerad i ett krig med Ryssland genom en proxy och beväpnar den proxyn. Krig betyder krig”, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som dock tidigare slagit fast att Ryssland inte alls för något krig mot Ukraina utan bedriver en “särskild militär operation”.

“Ryssland tappar sista hoppet”

Svaret från Ukraina om utspelet om kärnvapenkrig kom snabbt:

”Ryssland tappar sista hoppet om att skrämma världen från att stödja Ukraina. Därför pratar man om en ‘verklig’ fara för tredje världskriget. Detta betyder bara att Moskva anar nederlag i Ukraina”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.

Storbritannien, som är ett av de länder som bidragit mest till att beväpna Ukraina, skräms inte heller av Rysslands eskalerande retorik.

“Lavrovs varumärke under loppet av de 15 år eller så som han har varit den ryska utrikesministern har varit den sortens bravader. Jag tror inte att det just nu finns ett överhängande hot om eskalering”, säger James Heappey, minister för de väpnade styrkorna i Storbritannien till BBC.

ANNONS

Läs även: Svenska industrijättar levererar till Rysslands kärnvapen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS