Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) stiger för femte månaden i rad och väntas öka mer när restriktionerna nu försvinner.

ANNONS

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI-tjänster) ökade i januari till 68,6 från 67,4 i december.

Nivån uppges vara den femte högsta i indexets historia och väntas stiga ytterligare när restriktionerna upphör.

Regeringen meddelar på torsdagen att merparten av Sveriges restriktioner försvinner nästa vecka, från och med onsdag 9 februari, och detta i kombination med minskad smittspridning av omikron väntas alltså få positiv effekt bland mycket annat på Sveriges PMI-tjänster.

Samtliga PMI-index steg

Det säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i ett pressmeddelande och förklarar att tjänsteföretagen räknat med det ovan nämnda scenariot i sina affärsplaner.

När det gäller PMI-tjänster steg samtliga delindex i januari. Affärsvolymen svarade för den största månatliga ökningen följt av orderingång, sysselsättning och leveranstider.

Stigande leveranstider är fortsatt utmärkande och noteras alltjämt på historiskt höga nivåer.

”Index för leverantörernas insatsvarupriser steg till 85,4 i januari. Ett tilltagande pristryck från leverantörsledet under hösten och vintern ökar trycket för höjda tjänstepriser när tjänsteföretagen kompenserar sig för stigande kostnader”, säger Jörgen Kennemar.

ANNONS
ANNONS

Silf/Swedbanks PMI-Composite index noterades i januari till 66,9 från 65,9 i december. Det innebär att näringslivet fortsätter att expandera i en snabbare takt än indexets historiska genomsnitt (55,8) drivet av tjänstesektorn medan industrin tappar fart om än från en hög nivå.

Läs även: Fortsatt högt tryck i svensk tillverkningsindustri [Dagens PS]