Även om PMI för andra månaden i rad backade är det fortfarande över det historiska snittet och pekar på en ”robust industrikonjunktur”.

ANNONS

I november backade PMI (Purchasing Managers Index) till 63,3 från 64,2 i oktober och det var andra månaden i följd som PMI föll tillbaka, men det är fortfarande så att indexet ligger över det historiska snittet och så har det varit i 15 månader nu i följd, konstaterar Swedbank i ett pressmeddelande.

Det framgår att Sverige har en ”robust industrikonjunktur” och Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, kommenterar utvecklingen så här:

”Ökad smittspridning i Europa och utbudsstörningar i leverantörsleden har hittills inte hindrat industrin från att växa även om nedåtriskerna inte kan negligeras om nya restriktioner skulle införas”.

Fortsatt positiv syn på konjunkturen

PMI-nedgången var större i november än oktober, och detta var drivet av delindex för sysselsättning följt av leveranstider och orderingång.

Delindex för lagerinköp, som är över 50-strecket för tredje månaden i rad, tyder på lageruppbyggnad i industrin sannolikt för att gardera sig mot den ökade bristen på insatsvaror.

I november nådde produktionsplanerna sin högsta nivå i år, det tolkas som att företagen inom industrin har en fortsatt positiv syn på konjunkturen.

Kostnadstrycket i industrin är stigande även om index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser avtog något i november (93,6) efter rekordnivån i oktober.

ANNONS
ANNONS

”Aldrig tidigare har vi sett så höga indextal under så lång tid, vilket tenderar att leda till fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna”, säger Jörgen Kennemar.

Läs även: Svensk industri starkast i eurozonen [Dagens PS]