Nordeas nya konjunkturprognos för Sverige är märkbart dyster läsning – ”2023 är ett förlorat år”, menar bankens chefsekonom.

ANNONS

För hushåll och företag har det snabba kastet från en expansiv penningpolitik till kraftfulla åtstramningar blivit rena mardrömmen.

Ungefär så beskriver Nordea läget.

Riksbanken får underkänt – igen

”Riksbanken har målat in sig i ett hörn där vi nu ser konsekvenserna av många år av en penningpolitik som har varit dåligt anpassad för inhemska förhållanden”, säger storbankens chefsekonom Annika Winsth i ett pressmeddelande.

När ECB (Europeiska centralbanken) nu skruvar upp det hökaktiga tonläget riskerar det att även svenska Riksbanken höjer styrräntan ”mer än önskvärt”, skriver Nordea.

Ett stort dilemma är den svaga kronan, samtidigt som bostadsmarknaden är skör, heter det.

Nordea: Risk att bostadspriserna rasar mer än 20 procent

”De snabba räntehöjningarna för att dämpa inflationstrycket utmanar skuldsatta hushåll och bostadsmarknaden. Vi räknar med att bostadspriserna faller med 20 procent från topp till botten, men det finns en risk att priserna faller mer än så. Det är en balansakt för Riksbanken att undvika en större nedgång och som även påverkar övriga ekonomin”, säger Annika Winsth.

Svensk industrisektor spjärnar emot för att slippa varsla, arbetsmarknaden är fortfarande motståndskraftig men i slutet av året är bankens prognos att arbetslösheten stiger till 8,5 procent.

BNP-fallet utökas kraftigt i nya prognosen

Vid sidan av det gör inflationen att årets avtalsrörelse blir svår, enligt Nordea.

Nordeas spår att Sveriges BNP minskar med 2,0 procent i år och ökar med 0,8 procent nästa år. I bankens förra prognos, i november, väntades BNP minska 0,7 procent i år.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Handelsbanken: Nu ryker tusenlappar för hushållen [Dagens PS]

Läs mer: SEB: Svenskt BNP-fall utmärker sig i Europa [Dagens PS]

Läs vidare: Swedbank slår fast: Inflationen har toppat [Dagens PS]