Kinas population motsvarar cirka 18 procent av världens alla invånare. Kina är inte självförsörjande på mat utan är en av världens största matimportörer. Sedan en tid har de bunkrar de på rekordnivå. 

ANNONS

Det är naturligt att ett land som förlitar sig på import har ett visst lager. Men Kinas nuvarande enorma lager väcker frågor.

Oproportioneligt stora matlager

Enligt den japanska tidningen Nikkei  har Kina bunkrat oproportionerligt mycket mat.

Vid ingången av 2022 hade Kina exempelvis 69 procent av världens majsreserver, 60 procent av världens risreserver, 51 procent av världens vetereserver och 34 procent av världens reserver av sojabönor.

Kan klara sanktioner

Med tanke på bristsituationen som uppstått till följd av Rysslands invasion i Ukraina så är det minst sagt lägligt.

Frågan som dröjer sig kvar är om det är en tillfällighet att de bunkrar så mycket eller kanske ett påbud från det styrande kommunistpartiet att se om sitt matförråd?

Matreserver
Källa: Nikkei

Den konspiratoriskt lagde kan också misstänka att Kina samlat i ladorna för att klara av eventuella sanktioner från omvärlden. Inte bara bristen som kan uppstå från uteblivna leveranser från Ukraina.

Kina mer förutseende än Sverige

Sverige har som bekant monterat ned sitt beredskapslager och ansvariga har nu bråttom att ånyo se till att Sverige bunkrar upp igen.

ANNONS
ANNONS

Prognosen är att det kan ta fram tills 2030 för att återställa nivån från förr. Det är lång tid. Kinas toppstyrda ekonomi har varit mer förutseende.

Där har Sveriges byråkrater en del att lära av enpartistaten.

Relaterade artiklar:

Därför ska du dumpa kinafonder. Dagens PS