Dagens PS

Investerare köar för att finansiera kriget mot Putin

EU Ukraina
Investerarna vill se EU-obligationer för att finansera kriget mot Putin i Ukraina. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

EU-obligationer för att finansiera kriget mot Putin är en hård politisk debatt just nu. Klart är i alla fall att investerarnas efterfrågan på dem är jättehög.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europeiska Unionens politiker diskuterar, och bråkar om, ifall unionen ska utfärda obligationer för att finansiera kriget i Ukraina mot Rysslands invaderande arméer.

Investerarna tycker att de ska skynda sig – efterfrågan kommer inte att vara ett problem.

“Investerare är törstiga efter dessa obligationer”, säger Brian Mangwiro, en portföljförvaltare på Barings som äger EU-obligationer till Bloomberg.

Högsta kreditrankingen

Möjligheten att investera i att stoppa Putins krigsmaskin är inte bara moralisk. EU-obligationer har den allra högsta kreditrankingen, AAA, vilket innebär att risken är väldigt låg. AAA-obligationer är väldigt eftertraktade, särskilt sedan USA tappade den rankingen i fjol.

Bloomberg lyfter fram ett exempel: När EU senast utfärdade obligationer i februari på 3 miljarder euro så fick de order på 83 miljarder euro – 27 gånger täckningsgraden, vilket är den högsta siffran någonsin enligt Bloombergs statistik. Obligationerna är en del av stödet som EU utfärdade under pandemin.

Dessutom har sådana tillfälliga obligationer som nu diskuteras för att finansiera kriget mot Putin en bättre avkastning än vanliga statsskuldsobligationer, vilket gör investerarna ännu “törstigare”, skriver Bloomberg.

Tyskland och Nederländerna står emot

ANNONS

Men vissa länder, som Tyskland och Nederländerna, har hittills motsatt sig gemensamma EU-fonder för att finansiera Ukrainas krigföring. Än så länge har stödet varit upp till individuella EU-länder, vilket lett till tjafs om vem som gör och inte gör tillräckligt.

Logiken att bromsa för Tyskland, som exempel, är att deras egna obligationer också har AAA-rating och dessutom behöver de betala lägre avkastning, 2,3 procent jämfört med EU:s 2,9 procent för obligationer som löper ut 2034.

För andra, som hårt skuldsatta Italien, skulle gemensam EU-finansiering betyda att de inte behöver låna dyrt själva. Landet betalar redan mer i ränta på sina lån än de har i försvarsutgifter.

“Det fina med EU-obligationer är att skulden inte visas i din nationella statistik, den räknas inte till Maastricht eller skuldbromsen eller något liknande. Så i princip kan du få finansiering för vad du än tror att du behöver utan att behöva dra på sig påföljder”, säger Moritz Kraemer, chefsekonom på den tyska banken LBBW till Bloomberg.

Läs även: “Ingen vit flagga” hälsar Ukraina (Dagens PS)

Läs även: Stockholmsbörsens nye vd: Kom till oss, Klarna! (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS