Sveriges mest välbeställda kan bidra mer till utbyggnaden av försvaret, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) som inte utesluter en beredskapsskatt.

ANNONS

Försvarsminister Peter Hultqvist öppnar för nya vägar att finansiera utbyggnaden av försvaret – och för att få de som har det bäst att bidra mer till det.

”Vi kan tänka oss någon form av beredskapsskatt”, säger ministern i en TT-text som SvD publicerat.

Utformningen av en sådan skatt är oklar men försvarsministern påpekar att det är ”många, många miljarder” som ska in i försvaret.

Han hänvisar i sammanhanget till det valmanifest Socialdemokraterna kommer att lägga fram före valet.

De ska bidra mer, tycker S

En sak är dock klar, enligt den socialdemokratiske ministern. Insatserna för försvaret ska ha en fördelningspolitisk sida.

”De som har de mest välbeställda förhållandena ska vara med och bidra. Det är en fråga om rättvisa”, säger Peter Hultqvist.

”Jag tror att det finns möjlighet för att de mest välbeställda kan bidra i ökad utsträckning. Det är också så att de ekonomiska klyftorna i vårt land har ökat rätt så rejält.”

ANNONS
ANNONS

Att Moderaterna redan varit kritiska till tankarna förvånar inte Hultqvist.

”Det är väl en traditionell högerståndpunkt att man på olika sätt blir bekymrad om man för fram diskussioner som gäller att de mest välbeställda ska vara med och bidra i ökad utsträckning.”

Läs även: Trots ryska USA-varningen – Sverige ger Ukraina mer vapen [Dagens PS]