Claes Måhlen, chefsstrateg på Handelsbanken, målar upp tre hot mot finansmarknaden i ett tv-klipp från senaste utgåvan av bankens makrobrev.

ANNONS

Kina slår ner mot ett antal sektorer, inledningsvis drabbades techsektorn och därefter infördes ett stopp för IPO:er.

En rad sektorer har sedan åkt på bakslag i Kina, vilket oroar investerare, konstaterar Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken som ser tre presumtiva hot mot finansmarknaden varav Kina utgör ett av dessa, enligt experten.

”På makroplanet finns det också skäl att vara lite orolig”, enligt Claes Måhlén som pekar på att kredittillväxten i Kina kanske är den viktigaste faktorn.

Här märks en nedgång efter tio års uppgång, en indikator som proffset anser investerare bör hålla koll på.

Fortsatta USA-stimulanser – eller inte?

Hot nummer två på chefsstrategens lista av tre hot är att en majoritet av den amerikanska centralbanken Federal Reserves ledamöter ställt sig positiv till att dra ned på obligationsköpen redan under innevarande år.

ANNONS
ANNONS

När väl Fed skrider till verket och drar ner på de statliga obligationsköpet spiller det över på en stigande realränta, som får negativ effekt på börsen.

”Då börjar det hända grejer på börsen och på värderingarna av de dyraste tillgångarna. Så har det i alla fall sett ut historiskt”, förklarar Claes Måhlén.

Under den årliga konferensen i Jackson Hole på fredag väntas mer besked om detta.

Fed-chefen Jerome Powell förväntas då säga mer om huruvida det blir fortsatta stimulanser till marknaden eller om beskedet blir en neddragning av obligationsköpen enligt Fed-protokollet.

Deltavarianten av covid största hotet

Smittspridningen och oroande data, bland annat gällande den amerikanska konsumtionen, talar mot att USA minskar centralbanksstimulanserna, menar dock Handelsbankens expert.

Det största hotet mot finansmarknaderna just nu är just smittspridningen av covid, och då med fokus på deltavarianten, framhåller Claes Måhlén och konstaterar att USA inte lyckats uppnå flockmentalitet.

ANNONS
ANNONS

Det är tvärtom så att det finns stora luckor när det gäller vaccinationsgraden bland delstaterna.

”Det riskerar att bromsa den ekonomiska återhämtningen”, enligt Måhlén.

I Youtube-klippet från Makrosvepet kan du ta del av hela hans analys om de tre, som han ser det, största hoten mot marknaden.

Läs även: ”Sannolikheten ganska stor för börsfall i höst” [Dagens PS]