Dagens PS

Global bolagsskatt klubbad – 136 länder skriver under

Asien
USA:s finansminister Janet Yellen sätter avtryck på börserna i Asien. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 11 okt. 2021Publicerad: 11 okt. 2021

Global bolagsskatt kommer att införas. De 136 länder som hittills skrivit under är överens om en skatt på minst 15 procent för globala bolag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Beskattningsregeln säger att det är försäljning som överskrider 20 miljarder svenska kronor och vinstmarginaler över 10 procent som ska skattas för. En fjärdedel av all vinst över 10 procent ska gå till det land där den intjänades, och beskattas där.

Flytta runt vinsterna

Det är en genomgripande förändring i synen på hur globala företag ska beskattas. Förr konkurrerade länder ofta genom att erbjuda attraktiva överenskommelser till företagen. Det lönade sig ofta om företagen byggde fabriker och skapade jobb i landet.

I dagens digitala värld har det däremot skapat situationer där globala företag blivit bra på att flytta runt vinsterna. Det nya systemet syftar till att minimera möjligheterna för storföretagen att flytta runt vinst för att minska eller undgå beskattning. Nu ska skatterna betalas där företaget har sin verksamhet, inte där de väljer att ha sitt huvudkontor.

Finns förlorare också

En global bolagsskatt kommer enligt OECD att öka skatteintäkterna världen runt med så mycket som 150 miljarder dollar, ungefär 1 300 miljarder svenska kronor skriver SvT.

“Nu måste vi arbeta snabbt och flitigt för att se till att få en effektiv implementering gav den här stora reformen”, säger Mathias Corman, OECD:s generalsektreterare.

Alla kommer inte att vinna på reformen. Länder som Irland, Estland och Ungern har alla skatter på under 15 procent, och protesterade inledningsvis mot förslaget. Kenya, Nigeria, Pakistan och Sri Lanka har inte skrivit under.

Enligt uppgifter från BBC välkomnar Facebook avtalet, och säger att man länge efterfrågat globala skatteregler. USA:s regering är också positiv till det.

“I stället för att tävla med förmågan att erbjuda låga skatter för företag kommer Amerika nu att tävla genom skickligheten hos våra arbetare och vår kapacitet till innovation, en tävling vi kan vinna”, säger Janet Yellen, USA:s finansminister.

Läs även: Svensk aktie trea på global 10-i-topplista 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS