Sommarens chockvärme kan öka pressen på Riksbanken med chefen Stefan Ingves att höja räntan.

Det skriver Dagens Industri (obs – inloggning krävs) fredagens tidning och förklarar att de bakomliggande orsakerna är dyrare mat och energipriser i kölvattnet av extremvädret.

Det är Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, som tror att trycket nu kan öka på Riksbanken att tidigarelägga en höjning av räntan, även om centralbanker inte har för vana att följa kortsiktiga och tillfälliga utvecklingar som exempelvis extremväder.

”Men man ska komma ihåg att detta kommer i ett läge där inflationen, mätt som KPIF, redan ligger strax över 2 procent och förväntas stiga ytterligare lite under hösten. Det kan sätta en viss press på Riksbanken att höja räntan snabbare”, säger Anna Breman till Di.

Hon pekar på en konjunkturrapport från Economic Outlook, som tidningen hänvisar till:

”Det här sommaren har riktat strålkastarljuset mot priset för att inte ta krafttag mot klimatförändringarna. Risken är stor att extremväder blir vanligare under åren framöver. Orkaner, torka och skogsbränder orsakar stora ekonomiska förluster. Förändrade jordbrukslandskap och vattenbrist kan ge upphov till kostnader i fler länder än man hittills trott”, står det i rapporten.

ANNONS
ANNONS

I Swedbanks prognos från i somras, som refereras i artikeln, höjer Riksbanken räntan med 10 punkter i december, därefter spår banken att det kommer två höjningar till under nästa år – en prognosen som Swedbank står fast vid, framgår det.