De rikaste amerikanerna ärver och blir ännu rikare

Uppdaterad: 15 maj 2023Publicerad: 15 maj 2023
Den nya generationen amerikanare kommer ta över allt större summor i arv. (Foto: Unsplash)

Det börjar bli dags för den äldre rika generationen amerikanare att ge ifrån sig sina pengar i form av arv. Det blir därmed den unga generationen rika som ärver och blir ännu rikare.

ANNONS
ANNONS

Det börjar bli dags för den äldre generationens pengar att gå i arv i USA, och som så ofta tidigare så handlar det ofta om fastigheter som går i arv, för att slippa betala skatt på försäljningar. Skillnaden nu är att det rör sig om ännu större summor som ska flyttas från en generation till en annan. Där de rika unga alltså blir betydligt rikare unga, skriver New York Times.

Ärver allt mer pengar

USA:s familjeförmögenhet låg 1989 på 38 biljoner dollar, inflationen inräknad. Förra året hade den siffran tredubblats och som ofta är fallet så blir de rika allt rikare, där huspriserna i USA i genomsnitt har ökat med 500 procent på 40 år, samtidigt som USA-börsen har ökat med 2 800 procent under samma period. Förutom att det rör sig om större summor så är det allt fler som följer trenden att ge bort hus eller skattefria cash medan man fortfarande är livet, i vad som kallas “giving while living”.

Den rikaste delen av befolkningen består av tio procent av hushållen, där en procent håller hela nittio procent av rikedomarna, och där majoriteten av de rika är vita. Jämförelsevis så står femtio procent av den breda massan enbart för åtta procent av överföringarna mellan generationerna under de närmaste åren.

ANNONS
ANNONS

Ojämlikheten förstärks ytterligare

Så den rika delen av befolkningen som har kammat hem på bostads- och aktiemarknaden kommer nu lätt kunna skicka den förmögenheten vidare till nya fastighetsägare som i många fall kan surfa på tidigare framgångar. Samtidigt som vissa utomstående på olika sätt lyckas ta sig in på rikemansmarknaden så visar statistiken fortfarande att USA:s stigande familjeförmögenhet fortsätter att förstärka ojämlikheten i landet.

Läs även: Nu kan Putins rikedomar avslöjas

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.