Senaste nytt

annons

Därför ska du skippa statspapper

Därför ska du skippa statspapper

Nu har skuldrekordet för sju av världens största ekonomier (Frankrike, Italien, Japan, USA, Storbritannien, Tyskland, Kanada) med råge passerats. Statskulden i relation till BNP uppgår nu till hela 140 procent, enligt en prognos från IMF.

ANNONS

Det förra rekordet, 120 procent, inträffade efter andra världskriget för 75 år sedan. Då lyckades skuldsatta länder på 40 år arbeta ned statskulden till 30 procent.

Metoden var att låta inflationen springa iväg samtidigt som räntan behölls låg. Statsobligationer och statsskuldsväxlar hade en negativ real avkastning under i stort sett hela den perioden.

Sverige ligger bättre till

Sverige har ju ett mycket gynnsamt utgångsläge med en skuldsättning på modesta 35 procent. Olika prognosmakare, bland annat ekonomiprofessorn Lars Calmfors, tror att den kan öka till bortåt 60 procent i slutet av nästa år. Det är dock fortfarande en hanterbar nivå.

Men om historien upprepar sig för de stora ekonomierna kommer det att spilla över på svensk ekonomi. Statsobligationer kommer med all säkerhet inte att vara en bra investering framöver.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner