Dagens PS

Därför ökar brittens lön mer än din

Upp sju procent. Nöjd arbetare.
Storbritanniens löner ökar betydligt mer än våra – och det finns en ganska enkel förklaring till det. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Under de senaste åren har många fått se sin köpkraft minska – de flestas lön har ökat mindre än inflationen. Men Storbritannien sticker ut som ett land där löner ökar snabbare, vad beror det på?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan vann Storbritanniens socialdemokrater valet med goda marginaler med löften om att återföra landet till sina ekonomiska höjder. Arbetarnas löneutveckling ser ut att ge Labour en god grogrund för att leverera på det löftet, skriver Fortune.

Under 2024 har lönerna i landet ökat med 7 procent – nästan dubbelt så mycket som snittet i eurozonen, där lönerna bara ökade med 3,7 procent och dubbelt så mycket som i USA där ökningen legat på 3,1 procent.

Ökning av lön trots svag brittisk tillväxt

Siffrorna skiljer sig från den ekonomiska utvecklingen i stort – där väntas Storbrittaniens BNP växa långsammare än både eurozonen och USA.

Förklaringen?

Det beror till stor del på att man ökat nivån för lägstalönerna i landet – kallat “levnadslönen”.

Den brittiska regeringen har som mål att hålla landets juridiska lägstalöner på två tredjedelar av landets medianlön. Syftet är att undvika att landets arbetare ska leva i fattigdom. I år har det inneburit en ökning på 9,8 procent för alla över 21. För personer mellan 16 till 20 års ålder ökade den ännu mer.

ANNONS

Senaste nytt

Minimilöner infördes av Labour

Det var Labour, alltså valets vinnare, som införde den nationella minimilönen 1999 under Tony Blairs ledning.

ANNONS

Sedan dess har den ökat med 70 procent. 1,6 miljoner brittiska arbetare tjänar lika mycket som eller mindre än landets minimilön.

Höjd lägsta lön inte hela förklaringen

“En stark löneutveckling över hela skalan medför att höjningen av minimilönen i april inte är den enda drivkraften bakom den starka löneutvecklingen i landet”, säger Pawel Adrjan, forskningschef vid Indeed Hiring Lab till Fortune och fortsätter:

“Eftersom Labour planerar att skrota åldersspecifikationerna för minimilönerna så lär låginkomsttagarna få ännu en ökning.”

Svenskens lön ökar i år

Även om de flesta i Sverige bara kan drömma om löneökningar på 7 procent rapporterar medlingsinstitutet att de svenska reallönerna faktiskt ser ut att öka i år, efter ett par års tillbakagång till följd av den höga inflationen.

“Lönerna i Sverige ökade med 4,0 procent i februari 2024 jämfört med februari 2022, enligt preliminära siffror. Medlingsinstitutets modellprognos för det definitiva utfallet uppskattar hur mycket retroaktiv lön som kommer att adderas till de senaste månadernas löneutfall. Lönerna förväntas ha ökat med 4,2 procent när siffrorna blir definitiva”, skriver Medlingsinstitutet.

Men utan en svensk minimilön lär varken vi eller något annat land utan dessa uppnå siffror som påminner om de brittiska.

Läs mer: Sverige långt från lönetopp. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]