”De som redan har tillgångar gynnas på bekostnad av de som står utanför”, säger Annika Winsth, chefsekonom på storbanken Nordea, i Bokpodden på Affärsvärlden.se.

ANNONS

Hon har precis läst boken ”Makroekonomi” av Olivier Blanchard, som tidigare var chefsekonom på IMF. Det är en angelägen bok, anser hon, och den är dessutom översatt på svenska.

”Jag tror det vore bra om betydligt fler läste A-kursen i makroekonomi”, säger Annika Winsth i Bokpodden där hon går till angrepp på fördelningen av alla pengar som världens centralbanker öser ut.

Riksbanken i skottgluggen

Bland annat attackerar hon svenska Riksbanken, som genom sina köp av företagscertifikat och sina närstående planer på att köpa företagsobligationer skyddar investerare som tagit medveten risk genom att köpa företagsobligationer i syfte att få högre avkastning, säger hon.

Även bolagen som ger ut obligationer skyddas av Riksbankens agerande, konstaterar Nordeas chefsekonom.

Särskilt fastighetsbolagen har dragit en vinstlott i sammanhanget, både genom en fortsatt låg ränta och sedan i och med Riksbankens stödköp, en dubbeljackpot alltså, enligt Nordeatoppen.

ANNONS
ANNONS

Annika Winsth vill ha en debatt på politisk nivå om krisåtgärderna i coronapandemin. Ägare av fastigheter, aktier, obligationer och fonder är vinnarna på centralbankernas pengaregn, menar hon.

”De som redan har tillgångar gynnas på bekostnad av de som står utanför. Det blir en fördelningseffekt, som jag tror många politiska partier egentligen inte står för”, säger Annika Winsth i Bokpodden på AFV och tillägger att detta både bidrar till extremism och en polarisering politiskt, såväl globalt som på hemmaplan i Sverige, med den efterföljande effekten att det spiller över ”destruktivt” för samhällsekonomin i stort.