Analytiker varnar för att Kyiv kan bli ett nytt Aleppo eller Groznyj – om Rysslands attacker ökar i intensitet, rapporterar CNBC.

ANNONS

Det finns tecken på att den pågående ryska invasionen av Ukraina går mot ett fullskaligt angrepp mot Kyiv.

Ryska trupper har bombat bostadskvarter i stadens nordvästra delar, understödd av en stor rysk konvoj i utkanten av Kyiv. Men Ryssland har mött starkt motstånd från de ukrainska styrkorna.

Nu befarar analytiker efter senaste dagarnas intensifiering av luftangrepp mot bostadshus, att en storskalig attack kan vara på väg.

”Det är svårt att säga om beskjutningen bara är ännu en sporadisk episod eller om det är början på en fullskalig attack mot staden på samma sätt som Groznyj eller en annan parallell som ofta dras är Aleppo”, Christopher Granville, VD på TS Lombard.

Civila dödsoffer

Ryssland har tagit avstånd från att de riktar in sig på civila, men bombangrepp mot till exempel ett barnsjukhus och en förlossningsavdelning i Mariupol är tydliga krigsbrott och visar att bombangreppen dödar civila.

I både Aleppo och i Groznyj användes luftangrepp i stor utsträckning och det förde med sig stor skada och många döda. Enligt beräkningar dog uppemot 300 000 människor under båda krigen i Tjetjenien.

Urban krigsföring i Kyiv

Volodymyr Zelenskyj och Kyivs borgmästare Vitali Klitschko befinner sig fortfarande i huvudstaden som många andra ukrainare som valt att stanna för att försvara staden som enligt Klitschko är en fästning.

Det kan enligt analytiker Max Hess bli långdragna stadsstrider om Ryssland går in i Kyiv. Det kan leda till omfattande skador i staden för att nöta ned det starka ukrainska motståndet.

”I likhet med Aleppo eller Groznyj kommer Kyiv sannolikt att se liknande scener av blodiga, urbana strider om och när Ryssland försöker invadera staden. Putin känner att han måste vinna eftersom en förlust skulle vara katastrofal för regimen inrikes”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Ryssland har i Mariupol visat att de är villiga att omringa och förstöra städer. Staden har under de senaste två veckorna bombats med kraftiga luftangrepp. Enligt ukrainska myndigheter kan så många som 20 000 civila dödats.

Hård ton från Kreml

Trots pågående förhandlingar mellan länderna finns en aggressiv retorik från Kreml. Uttalande från Kremls talesperson Dmitry Peskov på måndagen var att ryska styrkor kunde ta full kontroll över stora ukrainska städer. I samma uttalande avvisade han oron över civilbefolkningen.

Läs mer: Ryssland rekryterar syrier till kriget i Ukraina [Dagens PS]