Dagens PS

40 oljetankers utfrysta från marknaden – legat still i månader

Oljetankers
Oljetankers ligger stilla utanför kusten. (Foto: Mark J. Terrill/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Oljetankers från Rysslands så kallade “skuggflotta” som upptäcks med att bryta mot sanktionerna går inte att använda och ligger bara still.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sanktionerna mot Ryssland och pristaket på olja har fått kritik för att det är för lätt för regimen i Moskva att komma runt dem, med tanke på att Rysslands export av fossila bränslen fortsatt i hög takt.

Men för enskilda fartyg som ertappas med att vara en del av Rysslands så kallade “skuggflotta” så kan sanktionerna bita ordentligt.

Bloomberg har undersökt vad som hänt med de 40 fartyg som satts upp på amerikanska finansdepartementets lista sedan oktober för att de brutit mot sanktionerna, oftast genom att ignorera pristaket.

Gör absolut ingenting

Den stora majoriteten av fartygen gör absolut ingenting – oljetankers ligger stilla och är tomma, utspridda runt om i världen, vilket de varit i månader, enligt fartygsspårningsdata sammanställd av Bloomberg.

Drygt hälften tillhör det ryska statliga bolaget Sovcomflot PJSC. Förenade Arabemiraten-baserade Hennesea Holdings Ltd äger många av de övriga fartygen.

Kan uppmuntra Ryssland

Ett fartyg, Turkiet-ägda oljetankern Yasa Golden Bosphorus, blev borttagen från listan i april och har sedan dess fått tillbaka försäkringar och har nu laddat en last amerikansk olja i Texas.

ANNONS

Bara ett fartyg, SCF Primorye, har lastats sedan det hamnade på sanktionslistan. Det är nu på väg mot Asien, och skulle de få lasta av utan några problem kan det uppmuntra Ryssland att använda fler av fartygen igen.

Annars försöker Ryssland att byta namn och flaggning på fartygen, för att kunna få användning av dem igen – men de är fortfarande spårbara med ett unikt numeriskt ID som inte ändras.

Läs även: Att skilja sig från Ryssland – svårare än väntat (Dagens PS)

Läs även: Forskare: “Rysslands ekonomi kan inte undvika kris för evigt” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS