Läkemedelsbolaget Roches covid-piller försenas – Storbritanniens vaccinprogram har gått så bra att det inte finns tillräckligt många britter att testa pillret på. 

ANNONS

Det schweiziska läkemedelsbolaget Roche Holding AG jobbar för att få fram ett piller som patienter ska kunna ta i hemmet som ska hjälpa mot mild eller medelsvår covid-19. Men det blir nu försenat, efter att företaget fått svårt att hitta testpersoner till den studie de nu genomför i Storbritannien.

Anledningen är att Storbritanniens vaccinprogram gått så pass bra och att så många nu är immuna att företaget inte hittar tillräckligt många covid-19-sjuka britter för att göra färdigt studien som inleddes i landet i början av året. I stället har de börjat söka nya patienter i bland annat USA, Bulgarien, Spanien och Kanada, rapporterar Bloomberg.

”Det har blivit svårare att rekrytera Covid-19-patienter. Vi förväntar oss fortfarande resultat i slutet av detta år”, säger Roches vd Severin Schwan till Bloomberg.

Även Merck och Pfizer jobbar för att ta fram ett covid-piller som ska hjälpa mot mildare fall av covid-19. Andra effektiva behandlingsmetoder som finns mot covid-19 är antingen framtagna för svåra fall eller behöver administreras intravenöst, vilket kräver ett besök på ett sjukhus eller en klinik.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Pandemin: Nu vinner vaccinet – se grafen