Dagens PS

Läkemedelsbolag kan sluta leverera till Ryssland

GlaxoSmithKlines huvudkontor
Läkemedelsbolag ser ett dilemma i Ryssland och sanktioner. (Bild: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 07 apr. 2022Publicerad: 07 apr. 2022

Flera läkemedelsbolag har slutat att leverera mindre nödvändiga produkter till Ryssland, uppger Wall Street Journal. Men flera av dem diskuterar att gå längre. Ryssland har blivit ett etiskt dilemma i branschen. 

Att många bolag drar sig ur Ryssland har varit tydligt den senaste månaden. Klädkedjor, möbeltillverkare, bryggerier och bilindustrin är bara några exempel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men en bransch som har fortsatt leverera till landet är läkemedelsindustrin. Det finns goda skäl till det, eftersom ett tillbakadragande slår urskillningslöst mot den ryska befolkningen.

Den ukrainska presidenten Volodomyr Zelensky har uppmanat till att även läkemedelsbolagen ska dra sig ur, men det har ändå funnits stor acceptans för att just mediciner ska kunna exporteras.

Läkemedelsbolaget Glaxo meddelade nyligen att man i ett första stadie stoppar leveranser av produkter som inte är medicinskt viktiga, som munskölj och vitamintabletter. Man fortsätter just nu att leverera exempelvis smärtstillande läkemedel.

Tidigare har Glaxo avbrutit avtal som bolaget har haft med den ryska militären, bland annat kring vaccinering. Man har även avbrutit all klinik testning som man har haft pågående i Ryssland. Glaxo har också slutat annonsera landet och skänker vinsten från rysk försäljning till Ukrainas folk. Men de ryska leveranserna är fortsatt ett etiskt dilemma.

Läkemedelsbolag går balansgång

”Att fatta beslut om att ransonera mediciner när det i slutändan påverkar människor, inte nödvändigtvis den ryska staten, är en etisk fråga för ett bolag som fokuserar på hälsovård och tillhandahåller hälsovård”, säger Phil Thomson, Glaxos världshandelschef, i en intervju som bolaget gav i samband med nyheten.

Thomson säger att frågan är en stor utmaning och att bolaget har möten kring utvecklingen i regionen flera gånger i veckan.

Glaxos beslut om att stoppa viss försäljning följer beslut som andra stora läkemedelsbolag har tagit, däribland AbbVie, Johnson&Johnson och Eli Lilly.

Vissa bedömare menar att det är läge att gå längre. Jeffrey Sonnenfield, professor på Yale School of Management, säger till Wall Street Journal att bolagen borde dra sig ur helt, just för att rysk allmänhet ska påverkas av sanktionen. Ett alternativ är att enbart fortsätta sälja livsuppehållande läkemedel, menar han.

Läs också:

Finlands försvar redo för Ryssland – i 80 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS