Det finns flera orsaker till att inflationen skenar, en investerare hävdar att en av orsakerna är generationen vi kallar Millennials, de som nu är mellan 27 och 42 år gamla.

ANNONS

USA:s senaste konsumentprisindex visar att prisökningen i juni var 9,1 procent jämfört med juni förra året. Det fick landets finansminister Janet Yellen att säga att inflationen i landet är oacceptabelt hög, det skriver CNBC.

Orsakerna till den kraftigt stigande inflationen är flera, de höga energi- och råvarupriserna som kriget i Ukraina orsakat, rekordstora statliga utgiftspaket för ekonomisk stimulans, låga räntor under covid-19-pandemin och fortsatt brist på arbetskraft i en leveranskedja där efterfrågan ökar.

Ytterligare en viktig orsak

En finansanalytiker hävdar dock att det finns ytterligare en viktig faktor att skylla den rusande inflationen på: milleniumgenerationen, eller generation Y, som de också kallas.

”Se, vad alla inte tar med i konversationen är vad som verkligen orsakar inflation, vilket är att för många människor med för mycket pengar jagar för få varor”, säger Bill Smead, investeringschef på Smead Capital Management, till CNBC.

Han förklarar att det i USA finns uppskattningsvis 92 miljoner människor som tillhör generation Y, de är mellan 27 och 42 år gamla.

Skjutit upp sina bostadsköp

”Sista gången vi såg vad vi kallar ’wolverine inflation’ (järvinflation), som är inflation som det är svårt för beslutsfattare att stoppa, var när 75 miljoner babyboomers hade ersatt 44 miljoner människor av den tysta generationen på 1970-talet”, säger Bill Smead till CNBC.

Han förklarar att det i USA finns en hel del människor i åldern 27 till 42 som har skjutit upp sina bostadsköp och bilköp med cirka sju år, jämfört med tidigare generationer.

Alla vill nu ha allt samtidigt

”Men under de senaste två åren har de alla gått in på festen tillsammans, och det här är bara början på en 10- till 12-årig tidsperiod där det är ungefär 50 procent fler människor som vill ha dessa saker än vad det var i den tidigare generationen”, säger han till CNBC.

ANNONS
ANNONS

Bill Smead menar att USA:s centralbank Federal Reserve kan strama åt krediten, men att det inte kommer minska antalet människor som vill ha dessa nödvändigheter.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Günther Mårder: Så lurar du inflationen [Dagens PS]