Nära tre av tio kvinnor är osäkra på hur de ska agera med sitt sparande på börsen vid inflation, enligt ny rapport. Experterna tipsar.

ANNONS

I en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och bankens fondbolag Robur uppger 94 procent av kvinnorna att de har någon form av sparande.

Fondsparande är ungefär lika vanligt bland kvinnor som män.

Däremot sparar fler män i aktiefonder medan kvinnor i högre utsträckning väljer att spara i ränte- eller blandfonder på börsen där risken är lägre men även avkastningen.

Experter: Värt att lite mer risk

”Sparar man på lång sikt kan man våga ta lite mer risk och därmed öka sannolikheten till högre avkastning”, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Nära tre av tio kvinnor är osäkra på hur de ska göra med sitt sparande vid hög inflation, även om prisökningarna generellt inte påverkar deras långsiktiga sparande.

Det gör inte heller börsnedgångar, enligt rapporten.

Så här säger Matilda Persson, produktspecialist på Swedbank Robur, i pressmeddelandet:

”I tider när börsen faller bör den vanliga fondspararen ta det lugnt. Sparandet på börsen är långsiktigt och historiskt sett följs nedgångar av uppgångar. Har man en automatisk överföring varje månad behöver man inte bekymra sig om att försöka tajma marknaden, utan sprider både risk och avkastningsmöjligheter över tid. Har man möjlighet kan man till och med passa på att investera lite ytterligare när börsen har fallit”.

ANNONS
ANNONS

Hon tillägger att det kan vara smart att flytta pengar från traditionellt sparkonto till fonder om det handlar om stora belopp. Detta för att skydda pengarna mot inflationen.

Swedbank Roburs expert påpekar också att det är viktigt att ha koll på avgifterna, eftersom dessa också sätter avtryck i fondens värde över tid.

Läs även: 100-miljonersmannen: Så blir du miljonär [Dagens PS]