Feds ordförande Jerome Powell håller i yxan när börserna nu rasar i världen med USA i frontlinjen.

ANNONS

Fed höjde i veckan, för tredje gången i rad, räntan med 0,75 punkter.

Argumentet är att inflationen ska bekämpas. Kosta vad det kosta vill.

För aktiemarknaden är det allt annat än glada nyheter och på fredagen rasade det breda amerikanska börsindexet S&P 500 1,7 procent efter en en blytung vecka som helhet.

Industritäta Dow Jones avslutade veckan på årslägsta.

Men ännu mer föll de europeiska börserna, konstaterar CNBC som skriver:

”Svag PMI-data om tillverkning och tjänster från Europa i fredags, och Bank of Englands varning på torsdagen om att landet redan är i recession bidrog till den negativa spiralen. Den brittiska regeringen skakade också marknaderna på fredagen med tillkännagivandet av en plan för omfattande skattesänkningar och investeringsincitament för att hjälpa sin ekonomi.”

När det gäller den globala aktiemarknaden är det Fed och ytterst ordföranden Jerome Powell som håller i yxan.

När USA:s centralbank höjer räntan ger det omedelbart chockvågor på börserna runt om i världen.

Nu höjde Fed alltså referensräntan igen och flaggade för fler höjningar framöver.

ANNONS
ANNONS

Kampen mot inflationen är viktigare än utvecklingen på börsen, som i dag är i björnmarknad i USA och har varit det länge med en gnagande oro för att landet ska slungas in i recession.

Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisors, utgår från fortsatt volatilitet på börsen så länge inflationen är hög, säger han till CNBC.

I dag, när Fed famlar i mörkret och inte vet när inflationen kommer ner är aktieinvesterare i skottgluggen. De tvingas till  panikförsäljningar av aktier i spåren av tunga kursfall.