Dagens PS

Guld och silver ökar i pris – inflation oroar investerare

Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 25 mars 2022Publicerad: 25 mars 2022

Guld- och silverpriserna stiger på den amerikanska marknaden på torsdagen. Investerare satsar på säkra kort i den turbulens som kriget i Ukraina orsakar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset på guld var på torsdagskvällen svensk tid uppe i 1958,5 dollar (drygt 18 400 kronor), upp 1,09 procent. Silverpriset ökar med 2,49 procent, enligt Kitco.

Kriget i Ukraina och den påverkan det har på marknaden är den största anledningen, men oron för den skenande inflationen ger också den stigande priser på metallmarknaden.

Guld som säkerhet

Som Dagens PS tidigare berättat använder sig många investerare av guld och silver för att säkra både mot börsfall och inflation. När USA:s centralbank tar krafttag mot inflationen kan det innebära att aktiemarknaderna faller – och då stiger intresset för framförallt guld.

”Federal Reserves mandat att kontrollera inflationen styr människors förmåga att köpa saker, vilket kan innebära att en lägre aktiemarknad behövs för att guld ska gå framåt”, skrev skrev Mike McGlone, senior råvarustrateg på Bloomberg Intelligence på tisdagen.

Enligt Kitco florerar det rykten om att kriget orsakar sprickor i Kreml. Chefen för den ryska centralbanken sägs ha lämnat sin post – och Ryssland.

Moskvabörsen ska delvis ha öppnat, men utländska investerare har förbjudits att sälja.

Läs även: Svängig råvarumarknad skrämmer bort likviditet 

ANNONS

Läs även: Experter: Då rusar guldpriset över 2000 dollar  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS