USA:s handelskrig tog en ny vändning under veckan när Vita huset gick till nya angrepp mot Brasilien, Kanada, Mexico och EU. En vecka som inleddes med viss optimism ser ut att sluta med välbekant oro.
Från lättnad till ångest: USA sabbar handeln, igen


Mest läst i kategorin
Efter en vecka präglad av viss optimism gällande ett handelsavtal mellan USA och EU har Trump plötsligt hotat med tullar på 30 procent mot EU och Mexico. Det oväntade utspelet väntas medföra en orolig marknad och stora besvär för många svenska företag.
Tullar på 30 procent skulle vara förödande för svenskt exportindustri, menar Robert Bergqvist, som pratat med TT angående lördagens utspel från Donald Trump.
“Jag är väldigt bekymrad över sättet som handelskriget utvecklas på”, säger han. “Donald Trump är förmodligen missnöjd med att det går så trögt.”

Förlorat hopp när USA lovar högre tullar
Handelskriget, en död rysk minister och höga kostnader för barn som bor hemma hör till veckans mest uppmärksammade nyheter på Dagens PS. Läs vidare för en summering.
Mellan tisdagen och stängningen av börsen på torsdagen fångades Stockholmsbörsen av en sällsynt optimism. Uppskjutna tullar och uppgifter från förhandlingarna mellan EU och USA antydde att framsteg var på gång.
Men uppgången på dryga tre procent ser ut att bli kortlivad. Först på torsdagen hettade handelskriget till mellan USA och Brasilien. Sedan på fredagen anade man oråd när Trump började prata om nya lägstanivåer för tullarna, och börsen tappade halva veckans uppgång.
Om inga nya besked kommit innan måndag morgon (det kan svänga fort med det nya styret i Vita huset) är det rimligt att anta att förra veckans försiktiga optimism är bortblåst. En rimlig följd är då att dollarn, oljan och de flesta börserna inleder veckan med nedgångar – baserat på hur kurserna har rört sig under året.
Läs även:
EU får tullar på 30 procent – “Långt mindre än vad som krävs”. Dagens PS
Krisande järnväg och död minister
USA är inte det enda landet som har skapat häpnadsväckande rubriker. Ryska transportnyheter har också nått omvärlden med kraft. Först i form av nyheter om krisande ryska järnvägar som genomgår en svår kris. På något makalöst vis brottas man både med låga volymer och överbelastning.
Men det skulle bara vara början på omskakande nyheter från den ryska transportsektorn. På måndagen rapporterades först att den ryske transportministerns avskedats, bara för att timmar senare hittas död i sin bil.

Roman Starovojt ledde Kurskregionen mellan 2018 och 2024 innan han i fjol utsågs till transportminister. Gränsförsvaret, som byggdes under hans ledning till en kostnad av nästan 15 miljarder rubel, visade sig otillräckligt. Ukrainska styrkor tog snabbt kontroll över stora områden.
Läs även:
Sparkad rysk minister död timmar efter beskedet. Dagens PS
Dyrt med hemvändande barn
Bortom de största rubrikerna har rapporter om kostnaden för hemvändande barn chockerat. Ett oroväckande skräckexempel, där ett par i USA betalar nästan 50 000 i månaden för att försörja sin hemflyttade dotter, satte även ljus på den svenska situationen med barn som bor hemma utan att betala.
En svensk rapport visar att föräldrar här hemma i Sverige också står för en stor del av sina vuxna barns utgifter. Enligt Ica Banken betalar 53 procent av unga vuxna mellan 19 och 29 år som bor hemma inte för sig alls, inte ens för mat eller hyra.
“Problemet uppstår när stödet blir långvarigt, otydligt eller sker på bekostnad av föräldrarnas egen ekonomiska trygghet till exempel pension eller buffert”, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, i ett mejl till Dagens PS.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.