Dagens PS

Euron: Här vill tre av fyra byta ut kronan

Tre av fyra företag vill byta ut kronan
Nej vann över ja 2003, när vi röstade om euron. Nu är fortsatt en majoritet emot – men bland livsmedelsföretagen vill tre av fyra byta ut kronan. (Foto: Jessica Gow/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Fler svenskar är negativa till euron i dag än i höstas. Men nu får euro-fansen stöd. Här är gruppen där 76 procent vill byta kronan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi röstade nej till euron 2003 och sedan dess har den majoriteten bestått i svenska folket.

Det gäller även i den färska omröstningen som presenterades häromdagen.

Stödet för euron har visserligen blivit större bland svenskarna men ändå är det färre än var fjärde, 24 procent, som i en undersökning från TV4 Nyheterna säger ja till euron.

Läs även: Så många svenskar vill byta till euro  – Dagens PS

Fler negativa nu

54 procent är emot att byta ut kronan mot euron och det är faktiskt 7 procentenheter fler än i höstas.

Precis som tidigare är det en ökande skala ju längre söderut i landet vi kommer. I norra Sverige är det 11 procent som vill byta valuta – i Malmö en dryg tredjedel.

Till förespråkarna för euron hör tidigare riksbankschefen Stefan Ingves.

ANNONS

“Om man är en liten, öppen ekonomi och granne med en stor elefant som fattar beslut om de riktigt stora transaktionssystemen pekar allt i riktning mot att gå med i euron. Om man inte är med i euro då är man de facto bara en halv medlem i EU”, sade Ingves nyligen till SvD

ANNONS

Senaste nytt

”Har stort inflytande”

​“Nej, eftersom jag deltar varje månad med mina kollegor, både de som är i eurogruppen och inte, så nej vi är inte bara en halv medlem. Vi har stort inflytande i EU”, säger finansminister Elisabeth Svantesson

Euroförespråkarna får nu eldunderstöd av branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

”En alltmer besvärande faktor för landets livsmedelsproducenter är den svenska kronans 10-åriga deprecieringsresa”, skriver organisationen i sitt nya konjunkturbrev.

Trenden bröts

”Under hösten 2023 utvecklades kronan på ett gynnsamt sätt för svenska livsmedelsproducenter, men den positiva trenden bröts tvärt under första kvartalet 2024. Kronförsvagningen som fortsätter också in i årets andra kvartal översätts direkt i ökade kostnader för svenska livsmedelsproducenter”, konstaterar organisationen.

I osäkra tider som dessa hade en stabilare valuta – till exempel euron – varit att föredra för många livsmedelsproducenter, skriver branschorganisationen.

ANNONS

Hela 76 procent av dess medlemsföretag menar att en svensk euroanslutning skulle vara fördelaktig för dem, ur ett rent företagsperspektiv.

”Borde diskuteras mer”

Endast 11 procent av företagen menar att ett införande av euron skulle vara till nackdel för deras verksamhet.

”Sveriges beslut att stå utanför euron innebär uppenbarligen en stor kostnad för svenska livsmedelsproducenter och i slutändan också för svenska konsumenter. Givet de senaste årens upphetsade debatt kring matpriserna är det märkligt att euro-frågan inte får större uppmärksamhet från politiskt håll”, anser Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal.

Läs även:

Trendbrottet: Nu slutar vinsterna falla. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS