Danska vindkraftföretaget Vestas hamnar högst upp i rankningen över världens mest hållbara företag. Ericsson är det enda svenska bolag som är med i rankningen, och det faller från plats 89 till plats 95.

ANNONS

Den danska vindkraftstillverkaren Vestas är världens mest hållbara företag, enligt Corporate Knights, som varje år listar världens 100 mest hållbara bolag.

Det handlar om Vestas roll i världens energiomställning, där bolaget idag står för en femtedel av alla världens vindkraftinstallationer.

2021 var ett extremt väderår, men medvetenheten om klimatfrågan ökade i världen, enligt Corporate Knights.

Rankningen utgår ifrån aspekterna ESG (environmental, social and governance) och ingår i en taxonomi som Corporate Knights har arbetat fram. Medan de flesta andra större bolag i världen uppskattningsvis linjerar med den taxonomin till 30 procent, så lyckas de hundra mest hållbara bolagen uppfylla kraven till 47 procent i år.

Ericsson  med bland mest hållbara företag

2021 var ett extremt väderår, men medvetenheten om klimatfrågan ökade i världen, enligt Corporate Knights. Samtidigt finns det alltid utrymme för förbättring.

Svenska Ericsson är det enda svenska företaget på listan, och sjunker i rankningen över 100 mest hållbara företag. Danmark har fem bolag med på listan och Finland har fyra. Generellt sett är europeiska och amerikanska bolag överrepresenterade på listan, men det finns också flera kinesiska företag med.

ANNONS
ANNONS

Förutom investeringar i miljöteknik inbegriper rankningen också faktorer som mångfald vad gäller etnicitet och kön, goda arbetsvillkor och socialt ansvarstagande.

Topp tio – världens mest hållbara företag:

 1. 1. Vestas, Danmark
  2. Chr Hansen Holding A/S, Danmark
  3. Autodesk Inc, USA
  4.Schneider Electric SE, Frankrike
  5. City Developments Ltd, Singapore
  6. American Water Works Company Inc, USA
  7. Orsted A/S, Danmark
  8. Atlantica Sustainable Infrastructure PLC, Storbritannien
  9. Dassault Systemes SE, Frankrike
  10. Brambles Ltd, Australien

Läs också:

ABB på 100-lista över världens mest hållbara företag [Dagens PS]
Nordea kallar granskning pr-jippo [Dagens PS]