De höga bränslepriserna har i USA lett till ett bråk på twitter mellan president Joe Biden och en av världens rikaste män, Amazon-grundaren Jeff Bezos.

ANNONS

”Mitt budskap till företagen som driver bensinstationer och sätter priser vid pumpen är enkelt: Det här är en tid av krig och global fara. Sänk priset ni tar vid pumpen för att återspegla kostnaden du betalar för produkten. Och gör det nu”, skrev USA:s president Joe Biden i en tweet på lördagen.

Tidigare har stark kritik riktats mot oljejättar som ExxonMobil, Chevron och Conoco som anklagats för att vara krigsprofitörer. Joe Biden har uppmanat dem att fokusera på att höja produktionen i stället för att dela ut pengar till sina aktieägare, rapporterar Bloomberg.

Bezos taggade Biden i inlägg

Uttalandet togs inte emot väl av Jeff Bezos, en av världens rikaste män och grundare av e-handelsimperiet Amazon. Han svarade med att tagga presidentens inlägg på samma plattform:

”Aj. Inflationen är ett alldeles för viktigt problem för Vita huset att fortsätta göra uttalanden som detta. Det är antingen rakt av vilseledning eller ett djupt missförstånd av grundläggande marknadsdynamik”, skriver Bezos.

Bränslepriserna i USA ligger i snitt strax under 5 dollar per gallon, motsvarande drygt 13,5 kronor per liter. Det är det högsta snittpriset för bensin i USA någonsin, även om det är en bra bit kvar upp till de svenska nivåerna där bensinen handlas för drygt 22 kronor per liter i skrivande stund.

”Sviker den amerikanska konsumenten”

Joe Bidens pressekreterare Karine Jean-Pierre i sin tur Bezos med inlägget: ”Oljepriset har sjunkit med cirka 15 dollar under den senaste månaden, men priserna vid pumpen har knappt sjunkit. Det är inte ’grundläggande marknadsdynamik.’ Det är en marknad som sviker den amerikanska konsumenten.”

ANNONS
ANNONS

Vita Huset har vid upprepade tillfällen ventilerat sin frustration över att bränslepriserna vid pumpen inte sjunker trots att råoljepriset gjort det – energi och bränsle är några av de starkaste faktorerna som driver på inflationen i både den amerikanska ekonomin och världsekonomin.

Läs även: USA: Joe Biden utesluter inte en recession [Dagens PS]