Den amerikanska dollarn faller snabbare än på 50 års tid. Till glädje för vissa kanske, men inte för svenska exportbolag som nu tappar intäkter i dollar.
Dollarn faller – svenska bolag tar smällen


Mest läst i kategorin
Dollarn har under första halvåret i år tappat i värde med nästan 11 procent, vilket är det största tappet sedan 1973. Mycket tyder också på att den kan fortsätta att falla.
Detta beror dels på den orolighet som Trumps tullkrig orsakat i kombination med den höga statsskulden. Men även vad många tror är en medveten strategi från Vita huset där man vill öka den amerikanska exporten.
Slår hårt mot vissa svenska bolag
En kroniskt försvagad dollar ger konsekvenser för hela världsekonomin och för ett exportberoende land som Sverige kan det bli extra utmaningar. Särskilt för vissa bolag.
“För verkstadsbolagen är det alltid negativt när dollarn försvagas av den enkla slutsatsen att de är de mest globala bolagen och med störst dollarintäkter”, säger Paretos verkstadsanalytiker Anders Roslund till EFN.
Läs även:
USA kan förlora sin särställning i världsekonomin. Realtid
Enligt honom kan stora bolag som Volvo, Atlas Copco och Sandvik nog parera en dollarförsvagning på 5 till 10 procent.
Valutaeffekterna kommer enligt Roslund fortsätta spela stor roll i verkstadsbolagens kvartalsrapporter och analytikerna har också räknat in dem i sina kalkyler. Men de är baserade på nuvarande dollarsänkningar och inte framtida så det återstår att se hur stora konsekvenser blir.
“Så nu är det både valuta- och tullsmällar, där man som analytiker vill se vad den totala effekten blir”, säger Anders Roslund.
Resenärer vinner på dollarns fall
För svenska konsumenter kan däremot dollarns tapp vara ett glädjemoment då det blir billigare att resa till USA samt att köpa amerikanska varor.
Läs även:
Seger för kronan: Stödet ökar trots handelskrig. Dagens PS
Men samtidigt innebär försvagningen också att pensionsspararnas aktieinnehav i USA minskar i värde. I det längre, svenska, perspektivet finns det heller inget att glädjas åt över när dollarn sjunker.
“På kort sikt kan man bli glad om man ska ut och resa, men på lång sikt så är det troligtvis ett tecken på amerikansk stagflation, vilket också skulle innebära att global konjunktur mattas av. Det är inte bra för Sverige eller något annat land egentligen”, säger Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen till EFN.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.