Efter smärtsamma ras under första halvåret har fastighetsaktier fått revansch, men det finns två mörka orosmoln, enligt en Di-analys.

ANNONS

Enligt tidningens skribent Magnus Dagel avgör räntan och konjunkturen fastighetsbolagens öde på börsen i höst.

Fastighetsbolagen har fått en stark revansch och Dagel skriver i Dagens Industri att uppstudsen är fullt rimlig och att den tidigare kurspressen var överdriven.

”En toxisk blandning av obligationsräntor som rusade parallellt med oro för lågkonjunktur skickade ned fastighetsindex med hela 48 procent under första halvåret.”

Vid årsskiftet var fastighetsaktier dessutom övervärderade, enligt Dagel, och när företagen gav ut obligationer till lägre räntor slog det tillbaka.

”Ledningarna i flera av fastighetsbolagen har tagit orimligt mycket risk med aktieägarnas pengar de senaste åren när de gjorde sig beroende av en nyckfull obligationsmarknad med dålig likviditet”, konstaterar Di:s börsexpert och slår fast att det bidrog till volatiliteten i fastighetsaktier.

Magnus Dagel hoppas nu att fastighetsbolagens företrädare ”lärt sig läxan” och han förklarar att fastighetsindex stärkts med 28 procent sedan halvårsskiftet med flera kursuppgångar på över 30 procent i stora och tidigare hårt nedtryckta fastighetsjättar.

Läs även: Fastighetstopparnas börssmäll: 10 miljarder [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: SBB:s Ilija Batljan största strykpojken i kreditoron [Dagens PS]

Läs också: En tredjedel av börsvärdet i fastighetssektorn borta [Dagens PS]