Hur börsen går i höst är ytterst ovisst. Så här parerar du mot dramatik och svängningar.

ANNONS

Två sparproffs, Shoka Åhrman och Joakim Bornold, ger goda råd i tider som dessa i SvD. För även om börsen tagit igen jättetappet från i våras är det osäkert hur utvecklingen blir på aktiemarknaden i höst.

Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, rekommenderar dig som är orolig att se över risknivån i din portfölj. Till att börja med.

Du kan även öka spridningen över geografiska regioner, branscher och tillgångsslag, tipsar hon i Svenska Dagbladet.

Tror på hållbara bolag

”Både fonder och aktier med höga hållbarhetsbetyg klarade sig bättre än börsen i stort under vårens fall. Världen står inför en hållbarhetsutmaning och de bolag som följer en hållbar utveckling ökar sina möjligheter till positiv avkastning”, säger Shoka Åhrman till tidningen.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, hissar japanska fonder, som han konstaterar att många svenska sparare ”har missat” trots att ”Japan utgör 8 procent av världsindex”, framhåller han i SvD-artikeln.

Han förklarar varför han lyfter japanska fonder, och han slår även ett slag för småbolagsfonder.

ANNONS
ANNONS

”Sparar du i en globalfond missar du sannolikt den delen av aktiemarknaden som över tid presterar bäst – småbolagen”, säger Bornold, som dessutom anser att de svenska bankerna och klädjätten H&M lockar på aktiemarknaden.

Läs hela artikeln.