Dagens PS

Börsvärlden håller andan – dags för superaktiens rapport

Världens börser håller andan när det är dags för superbolaget Nvidia att släppa siffror för Q4. Utkomsten kan påverka hela den amerikanska börsen (bild: Richard Drew/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Onsdagen 21 februari kommer en siffra som kan få större betydelse för världens börser än både räntebesked och inflationsstatistik. Det är dags för superaktien Nvidia att rapportera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AI-bolaget växte 240 procent 2023 och har fortsatt upp med drygt 46 procent i år.

Väger tungt i SP500-indexet

Bolaget är numera världens fjärde högst värderade bolag som Dagens PS rapporterat och därmed också en betydande del av det amerikanska indexet SP500. Med den astronomiska uppgången i minne så är fallhöjden vid eventuellt bommade förväntningar hög.

Inte bara för Nvidia-aktien. Experter menar att aktien både faktiskt och psykologiskt kan få börsen på ett helt annat humör vid en sämre rapport. Det skulle till och med kunna sätta punkt för det senaste årets AI-hajp.

Amerikanska Forbes skriver:

“En miss i intjäningen eller lägre guidning framåt skulle sannolikt orsaka en våg av vinsthemtagningar i tekniksektorn som skulle dra med sig hela den breda börsen. En starkare siffra än förväntat skulle tvärtom ge bränsle till ytterligare uppgång och attrahera fler investerare och skapa en “FOMO-känsla” för de som redan innan rapporten känner att de har missat tåget”.

ANNONS

Senaste nytt

Galet höga förväntningar

Så vad förväntar sig då marknaden av Nvidias Q4-rapport?

ANNONS

Ja det är inga lågt ställda förväntningar på chips-tillverkare.

Intäkterna räknar analytikerna har tredubblats till över 20 miljarder US dollar jämfört med 6 miljarder US dollar samma kvartal 2022.

Förväntan på vinst per aktie är ännu högre. 0.58 US dollar sista kvartalet 2022 tycker marknaden nu borde landa på 4.18 US dollar. 13 gånger högre med andra ord. Fler siffor har sammanställt av bland annat Investopedia.

Efter klockan 22.00 onsdag 21a februari svensk tid när den amerikanska börsen stängt för dagen så vet vi svaret på hur det går.

Läs mer:

Efter Nvidias börsrusning – endast tre bolag är större i världen

Nya “Gamestop-aktien” – tangerar galna nyckeltalet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS