Han var snillet som krystade fram affärsidén kring dundersuccén Hemnet. För det fick han futtiga 15 000 kronor. I dag är bolaget på väg till börsen och kan värderas till 10 miljarder kronor.

ANNONS

”I efterhand kan jag tycka att det hade varit kul att få ha behållit en procent i alla fall, en slags ’finders fee'”, säger Hemnetgrundaren Bengt Bjartorp till Svenska Dagbladet.

Han tycker det är tråkigt att Hemnet lämnar sin grundidé, att vara publikt. Tanken från början var att bostadssökarsajten skulle ägas av branschen, förklarar han i SvD och passar samtidigt på att varna alla som tänker handla med aktier i bolaget på börsen.

Så föddes Hemnet-idén

Om mäklarna överger Hemnet blir bolaget värdelös, konstaterar Bengt Bjartorp, som var 48 år när han 1997 kom på idén med Hemnet.

Han jobbade själv som fastighetsmäklare då och ansåg att för stor del av intäkterna gick till tidningsannonser.

Runt 20-25 procent av intäkterna försvann och först tänkte han att mäklarna kunde starta en egen bostadstidning. Men internet kom i samma veva och det blev en hemsida på nätet i stället; det var så Hemnet AB skapades, berättar SvD.

I samband med en konferens i Mäklarsamfundets regi presenterade sedan Bengt Bjartorp sin affärsidé och sålde därefter bolaget till Mäklarsamfundet, som delade upp ägandet mellan de fyra största aktörerna på marknaden.

Han fick 15 000 kronor för sin snilleblixt kring Hemnet och vid en börsnotering hoppas nu alltså bolaget – som såldes till investerare för 1,5 miljarder kronor 2016 – att värderingen blir 10 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

”Tanken var ju inte att jag skulle hitta på något som gjorde mig till mångmiljonär, utan min idé var att göra någonting som var oerhört bra för branschen i sin helhet, och det blev det ju”, säger Bengt Bjartorp i artikeln.

Läs även: Hemnet vill in på Stockholmsbörsen [DagensPS.se] »