Wall Street i New York får snart en ny investmentbank med bara kvinnor. Den ägs och förvaltas av kvinnor och minoriteter.

ANNONS

Finansbranchen i USA domineras av vita män. Därför kan det betecknas som en historisk milstolpe när företaget Independence Point Advisors nu är på väg att etableras på Wall Street i New York – den nya investmentbanken består nämligen av bara kvinnor och minoriteter, berättar Bloomberg.

Enligt nyhetsbyrån ägs och förvaltas investmentbanken av kvinnor samt minoriteter, och rådgivnings- och kapitalförvaltningsbolaget Lazard uppges nu vara i färd med att slutföra villkoren för en minoritetsinvestering i Independence Point, där avtalet omfattar även ett partnerskap.

Investmentbanken Independence Point Advisors ska syssla med så väl fusioner som förvärv och rådgivning om bolagsstyrning, enligt uppgift.

Det är Anne Clarke Wolff, som senast var styrelseordförande i Bank of Americas företags- och investmentbank-division, som kom på idén med den kvinnliga investmentbanken, som enligt Bloomberg från början skämtsamt fick heta Salomon Sisters apropå den mansdominerade Salomon Brothers of old.

Ilska över mansdominansen på Wall Street

Bland bankirer och finans-headhunters på Wall Street går företaget fortfarande under kodnamnet Salomon Sisters.

Anne Clarke Wolff har varit en frontfigur för mer kvinnomakt i amerikanska finanskretsar, hon har även suttit på flera toppositioner på Jp Morgan Chase och Citigroup och är att betrakta som en tung spelare i sammanhanget.

Det finns, skriver Bloomberg, en stor frustration bland både kvinnor och minoriteter i USA att män under decennier kapat åt sig all makt i USA:s finanscentrum.

Exakt datum när Independence Point Advisors startar upp sin verksamhet på Wall Street är inte bestämt.

ANNONS
ANNONS

Anne Clarke Wolff, som har avböjt att kommentera satsningen officiellt, uppges vara angelägen om att alla pusselbitar är på plats med partners och finansiering innan företaget drar i gång.

Bloomberg skriver med hänvisning till personer som har insyn i processen att ett formellt avtal mellan Wolff och Lazard kan vara klart innan årets slut.

Läs även: Lönegapet minskar – är dåligt för kvinnor [Dagens PS]