Finansinspektionen har Danske Bank under lupp för att se hur väl banken efterlever penningtvättsreglerna.

ANNONS

SvD berättar att det är Danske Banks svenska filial som synas av FI.

2017 avslöjades det att Danske Banks estniska filial tvättade pengar, en härva som sedan svällde och kopplades till ryska kriminella. I spåren av det tvingades flera Danske Bank-toppar lämna sina poster, däribland vd:n Thomas Borgen, vilket Dagens PS berättade om då.

Den utredning som FI just nu bedriver kring Danske Bank uppges inte vara kopplad till den tidigare penningtvättshärvan i Danske Bank.

”Undersökningen avser hur väl de följer det svenska penningtvätts­regelverket och är avgränsad till bankens allmänna riskbedömning, riskbedömning av kunder och kundkännedoms­åtgärder”, förklarar Erik Blommé, biträdande avdelningschef för avdelningen operativa risker på FI, i Svenska Dagbladet.

Danske Bank: Inga kommentarer

Mer precist varför myndigheten har Dansk Bank under lupp anger inte Erik Blommé, han säger endast att det är ”ett resultat av myndighetens riskidentifierings­process”.

”Exakt vad som ligger till grund för undersökningen kan jag inte gå in på, men vi har en process för att välja ut och olika metoder för att göra det urvalet.”

Danske Bank vill överhuvud taget inte kommentera FI:s utredning av banken.

ANNONS
ANNONS

Sedan tidigare är det känt att FI granskar betaltjänsten Trustly, som på grund av utredningen skjutit upp sin planerade börsintroduktion.

Utöver Danske Bank och Trustly utreder Finansinspektionen, enligt SvD, svenska betalinstitutet Clear On, Moneygram International, och Small World Financial Services Spain, samt även Western Union och Ria Payment Institution.