Techföretagens era är över. Den gamla ekonomin gör comeback och blir nästa vinnare. Analysen kommer från Bank of America.

Techföretag dominerade aktiemarknaden under det senaste decenniet, men med envis inflation som tvingar Federal Reserve att aggressivt höja räntorna, kan deras regeringstid närma sig sitt slut, skriver Fortune.

ANNONS

”Bear markets har historiskt resulterat i ledarskapsförändringar”, skrev Bank of Americas aktiestrateg Savita Subramanian onsdag, ”vilket tyder på att gamla ekonomisektorer sannolikt är vinnarna i denna cykel.”

Gav draghjälp

Feds år av nollräntepolitik gav draghjälp åt spekulativa investeringar i techföretag som kunde använda billiga skulder för att finansiera snabb tillväxt.
Nu är den eran över, tror Bank of America.

Räntorna kommer sannolikt att förbli höga en längre tid, hävdar Subramanian, vilket innebär att investerare bör se till sektorer som representerar ”den gamla ekonomin”, inklusive energi, material och industri.

”Den gamla ekonomin har blivit utvsvulten när det gäller kapital i mer än tio år medan techföretagen fått pengarna utan ansträngning. Men med slutet på nollränteperioden ser vi pendeln svänga tillbaka till den gamla ekonomin”, skriver hon.

Brutalt år 2022

Techaktierna hade ett brutalt 2022 men återhämtade sig i januari.

Men februari har varit en annan historia där tekniktunga Nasdaq sjunkit med nästan 5 procent.

ANNONS
ANNONS

Istället handlas sektorer som representerar den gamla ekonomin med ”rekordrabatt”.

Ändå varnar Subramanian för att den totala aktiemarknaden fortfarande är övervärderad.

Indexet S&P 500 handlas för närvarande till mer än 18 gånger terminsvinsten, vilket är 20 procent över det senaste decenniets genomsnitt.

Inflationen ökar?

Subramanian påpekar också att även om de senaste ”robusta ekonomiska uppgifterna” – inklusive starka detaljhandels- och jobbrapporter i januari – kan ha försenat tidpunkten för en lågkonjunktur, betyder det också att inflationen kan öka igen, vilket leder till fler räntehöjningar från Fed.

Bank of Americas chefsekonom Michael Gapen har varnat investerare för risken för recession till följd av stigande räntor sedan han började jobbet i juli förra året.
Och trots tecken på motståndskraft på arbetsmarknaden fördubblade han prognosen förra veckan i ett meddelande till kunderna, där han förutsåg en ”mild lågkonjunktur” någon gång i år.

Väljer obligationer

Mot denna bakgrund har vissa investerare hävdat att det kan vara mer meningsfullt att investera i amerikanska statsobligationer, som nu erbjuder en riktig avkastning, och undvika aktier.

ANNONS
ANNONS

Miljardären ”Bond King” Jeffrey Gundlach sade onsdag att han förbereder sig för en lågkonjunktur på DoubleLine Capital, som förvaltar cirka 100 miljarder dollar i tillgångar, genom att hålla mindre riskfyllda investeringar som statsobligationer.

Minskar riskerna

”Jag säger alltid, ’lyssna inte på vad jag säger, titta på vad jag gör’. Och vi började minska riskerna, om du så vill, under fjärde kvartalet 2021”, sade han till Yahoo Finance.

Även Morgan Stanleys investeringschef Mike Wilson varnade förra veckan för att aktier är i ”dödszonen”. Han väntar sig att S&P 500 kommer att sjunka med mer än 20 procent, innan en återhämtning kommer i slutet av 2023.

Läs även: Tech-slakten fortsätter med det nya året [Dagens PS]