Under helgen har tusentals människor i Kina demonstrerat mot ledaren Xi Jinping och hans noll covid-strategi, några har öppet krävt presidentens avgång.

ANNONS

Shanghai är en av de kinesiska städer där protester mot Kinas strikta noll covid-strategi brutit ut i helgen, där demonstrerade hundratals och några av demonstranterna skanderade att att Xi Jinping ska avgå, det rapporterar CNN.

Extremt ovanligt med denna typ av protester

På dussintals universitetsområden demonstrerade studenter och satt upp protestaffischer och i flera delar av Kina rev invånare ned barriärer som markerar nedstängningar och gick ut på gatorna.

Protesterna började efter en brand i ett flerfamiljshus i Xinjiangs huvudstad Urumqi som dödade tio personer och på fredagskvällen utlöste massiva protester mot nedstängningar.

I Kina, där det regerande kommunistpartiet slår ned på alla uttryck för oliktänkande, är det extremt ovanligt med den här typen av protester, några pågick ända till måndagsmorgonen.

Har drivits till bristningsgränsen

Nu, tre år in i pandemin, har många människor i Kina drivits till bristningsgränsen av regeringens ständiga nedstängningar, karantäner och covid-tester.

Ständigt ökande censur, fortsatta angrepp på den personliga friheten, skärpta restriktioner och flera dödsfall som skylls på alltför nitisk övervakning av kontroller har nu fått bägaren att rinna över.

Kinesiska börser och valutan föll

I oro för hur den kinesiska regeringen kommer reagera på de utbredda protesterna föll kinesiska börser och yuanen under måndagens tidiga handel.

I internationell media har de kinesiska protesterna skapat rubriker, men i statlig kinesisk media berättar åsiktsartiklar om allvaret i covid-utbrottet och behovet av att framhärda med metoder för att utrota sjukdomen.

ANNONS
ANNONS

”Praktik har visat att våra covid-åtgärder kan stå sig i historiens prov, de är vetenskapliga och effektiva”, sade en åsiktsartikel som publicerades av nyhetsbyrån Xinhua på måndagen, skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rekordhög covid-19 i Kina – fler än vid nedstängning [Dagens PS]