Arbetslösheten stiger i Sverige. Och det är framförallt i hotell- och restaurangbranschen som varslen ökar mest.

ANNONS

Statistiska Centralbyrån SCB presenterade på fredagen nya siffror för arbetslösheten.

Långtidsarbetslösheten sjunker rejält, med 32 000 till 128 000 arbetslösa. Men arbetslösheten i stort ökar ändå. Från 7,6 procent arbetslösa till 8,2 procent arbetslösa på en enda månad. Det innebär att 459 000 personer gick utan sysselsättning i februari, enligt SCB.

MISSA INTE: Larmet: IMF varnar för Sverige [Dagens PS]

Fler i sysselsättning på ett år

Men det betyder inte att ekonomin stannar in.

På en månad har det alltså blivit färre i arbete. Men räknar man ett år tillbaka har antalet sysselsatta ökat i faktiska tal.

”Ingen avmattning”

”Arbetsmarknaden visar ännu inga tydliga tecken på avmattning”, säger Charlotte Breitz, statistiker på Arbetskraftsundersökningarna på SCB.

I skuggan av de mörka siffrorna i ekonomin är det många svenska företag som räds att behöva säga upp personal under det kommande halvåret. Det visar en undersökning gjord av branschorganisationen Svenskt Näringsliv. Sven-Olov Daunfeldt är chefsekonom på SN och har intervjuats av Sveriges Radio.

”Det sista de vill är att varsla personal, men många kommer nog till den punkten”, säger han i radioinslaget.

  • 3 av 10

Enligt undersökningen upplever 3 av 10 en ökad risk för uppsägningar. Det är en ökning från i december då det bara var 1 av 4.
Mest utsatta är besöksnäring som hotell och restaurang. Men även mataffärer och klädbutiker är oroliga.
”Problemet kommer från att man inte kan höja priset mot kund lika mycket som omkostnaderna ökar. Många tar lån och annat för att klara det ändå, men i slutändan kan det ändå bli varsel”, säger Daunfeldt.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om arbetslösheten och krisen i ekonomin:’

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Fed uppmuntrar till bankernas hänsynslöshet [Dagens PS]

Larmet: IMF varnar för Sverige [Dagens PS]