Dagens PS

Är JP Morgans strateg ute och cyklar igen?

JP Morgan
JP Morgans chefsstrateg Marko Kolanovic har sin egen syn på ekonomin och börsen igen. Nu stundar stagflation, påstår han. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

JP Morgan-strategen Marko Kolanovic varnar nu för en repris på Wall Street på 1970-talets stagflation, men hans prognoser har varit avskärmad från verkligheten många gånger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För ungefär ett år sedan varnade Marko Kolanovic, som gjort sig känd för att vara en dysterkvist i New Yorks finanskvarter, för “bestående skador” i USA:s ekonomi.

Läs mer: Varning för “bestående skador” i USA:s ekonomi Dagens PS

Det här var i mars 2023 vid tidpunkten i samband med bankkrascherna och i ungefär samma veva ljöd larmen tätt om en hägrande stagflation från en rungande majoritet av Wall Streets förvaltare.

Om vi håller oss till Marko Kolanovic återkom han flera gånger under fjolåret med vad som nästan kunde liknas vid domedagsprofetior för den amerikanska ekonomin, och den amerikanska börsen.

Facit visar något annat

Nu, med facit i hand, vet de flesta att USA:s ekonomi uppvisat stark motståndskraft till investerarnas förtret då det får centralbanken Federal Reserve att gå försiktigt fram med avtrappningen av sin aggressiva penningpolitik.

I januari var dessutom inflationen högre än väntat, vilket drog proppen ur marknadens högt ställda förväntningar om att Fed redan i mars kunde göra en första räntesänkning.

Förhoppningarna om snabba räntesänkningar har nu övergått till en önskan om tre eller kanske på sin höjd fyra räntesänkningar i år, och då först i slutet av 2024.

ANNONS

Marko Kolanovic, som är JP Morgans chefsstrateg, konstaterar att den senaste tidens uppgång i konsument- pch producentpriserna i USA “kastat en skugga över den ekonomiska entusiasm som drivit aktiemarknaderna de senaste månaderna”, skriver Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

JP Morgan-toppen. Oron för stagflation ökar

Den ekonomiska utvecklingen skapar förnyad oro för en period av stagflation som påminner om hurd et såg ut på 1970-talet, hävdar JP Morgans chefsstrateg.

“Investerare bör vara öppna för att det finns ett scenario där räntorna måste förbli högre under längre tid, och Fed kan behöva strama åt de finansiella förhållandena”, skriver Marko Kolanovic i ett kundmeddelande på onsdagen, berättar Bloomberg.

Mellan 1967 och 1980 var avkastningen i aktier nästan oförändrad i nominella termer när inflationen kom i vågor och där ränteplaceringar överträffade påtagligt.

Kolanovic ser många “likheter” nu med hur det var då, skriver han.

Det skulle inte överraska honom, påpekar han, om det blir ett avbrott i inflationens nedåtgående trend, alternativet att pristrycket mer eller mindre återkommer i konsumtionen.

Haft fel om börsen två år i rad

ANNONS

Hans konsensus går stick i stäv med andra prognosmakares syn på ekonomin och inflationen på Wall Street.

Bloomberg noterar samtidigt att Marko Kolanovic haft fel om den amerikanska aktiemarknaden två år i rad.

Under 2022 var han överlag hausse på börsen, då gick aktiemarknaden ned och Kolanovic behöll sin pessimistiska syn på börsen i fjol, som kännetecknades av ett rally.

Fakta stagflation:
“Stagflation kan ses som en sammansättning av begreppen stagnation och inflation och beskriver en samhällssituation där både arbetslösheten och inflationen är hög.” (källa: Fortnox)

Läs även: Uselt år för Wall Streets största stjärna Dagens PS

Läs också: JPMorgan-strateg varnar för “lugnet före stormen” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS