De har klarat sig med nöd och näppe hittills – men konkurs för Evergrande är fortfarande sannolikt på grund av den kinesiska fastighetsjättens skulder, tror analytiker på S&P Global Ratings. 

ANNONS

Evergrande var Kinas näst största bostadsutvecklare förra året, men har i år haft stora problem med att hantera sina skulder och klara av sina betalningar. Enligt en ny rapport från S&P Global Ratings är det fortfarande sannolikt att Evergrande kommer att gå i konkurs, skriver CNBC.

”Företaget har förlorat kapaciteten att sälja nya bostäder, vilket innebär att dess huvudsakliga affärsmodell i praktiken är nedlagd. Detta gör full återbetalning av skulderna osannolik”, skriver de i rapporten.

”Too big to fail?”

Om bolaget gick under skulle Evergrande, med motsvarande 2 700 miljarder kronor i nettoskuld, sannolikt bli det största haveriet på obligationsmarknaden i världen någonsin, större än Lehman Brothers kollaps under finanskrisen 2008.

Det skulle också vara ett hårt slag mot Kina och dess enorma fastighetsmarknad, så frågan är om det kinesiska kommunistpartiet anser att bolaget är ”too big to fail”. Det stora testet kommer i mars-april då Evergrande har betalningar på 3,5 miljarder amerikanska dollar att göra, skriver CNBC.

Tror på kontrollerad konkurs

Analytikerna på S&P Global Ratings tror på en konkurs – men en kontrollerad sådan.

”Vi tror fortfarande att en Evergrande-konkurs är mycket sannolikt”

ANNONS
ANNONS

”Vi tror att regeringen vill skala ner Evergrande på ett kontrollerat sätt, eller låta en ordnad skuldomstrukturering äga rum. Myndigheterna vill maximera antalet försålda bostäder som Evergrande färdigställer för att skydda bostadsköparnas intressen och för att de till stor del ska betala tillbaka entreprenörerna och andra småföretag som stödjer företaget”, säger analytikerna på S&P Global Ratings.

Läs även: Därför fick problemen i Evergrande så stort genomslag [Dagens PS]