Riskaptiten har återvänt till börsen ”med full kraft”, skriver Placera och ser flera skäl till det. Missa inte det!

ANNONS

Enligt den Avanza-ägda sajten började aktiemarknaden så sakteligen återhämta sig redan i mitten av oktober i fjol, även om börsåret som helhet blev en flopp.

I år är börsklimatet desto bättre och Placeras Pekka Kääntä pekar på flera faktorer till det.

Att inflationen nu definitivt tycks ha vänd nedåt, en som det verkar avvärjd energikris och hopp om en mjuklandning i världsekonomin då konjunktursignalerna inte varit så svarta som många väntat.

Vågar inte ropa hej om börsen riktigt än

”Brasklappen får bli att den starka börsutveckling som inlett 2023 innebär att investerarna redan hunnit ta ut mycket av de positiva. Så det finns förstås utrymme för nya bakslag”, inflikar dock Pekka Kääntä för säkerhets skull.

I år har börserna i de utvecklade ekonomierna (developed markets) i genomsnitt gått upp 5,5 procent, framgår det, med Europas börser i topp.

ANNONS
ANNONS

Stockholmsbörsen är en av de europeiska börser som gått bäst och är femma i ligan, globalt sett.

USA-börsen är förhållandevis långt ner på listan, typ i mitten, då värdeaktier har fortsatt utvecklas starkt.

Artikeln visar också att tillväxtekonomier (emerging markets) under inledningen av 2023 haft en genomsnittlig börsuppgång på 6,9 procent med Argentina i topp.

”Noterbart är att den turkiska börsen som gick upp med raketfart under 2022 inlett det nya börsåret svagt”, skriver Placera.

Frontier markets sämst hittills

Förhoppningsekonomier (frontier markets) har den sämsta börsutvecklingen i de olika kategorierna så här långt.

Den genomsnittliga börsuppgången under årets början är 4,2 procent.

ANNONS
ANNONS

Bäst har Vietnam gått, plus 10,6 procent.

”Någon gemensam nämnare bland vinnarna är svår att hitta med Vietnam gynnas förstås av att Kina öppnar upp och den vietnamesiska börsen gick synnerligen svagt under 2022. Dessutom parkerar sig flera östeuropeiska länder högt upp på börslistan då de gynnas av den generellt positiva trenden i Europa”, heter det i analysen.

Läs mer: Goldman: Lägre inflation öppnar för klipp i småbolag [Dagens PS]