Dagens PS

Aktiernas framtid: Fyra nyanser av Fed

Jerome Powell
Fed har höjt räntan och bekämpar inflationen. Vad innebär den nya ekonomiska miljön för aktieägare? (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Vad händer med aktiemarknaden när den amerikanska centralbanken Fed ska bekämpa inflationen? Fortune har försökt ta reda på det.

Som ett svar på skenande amerikansk inflation har den amerikanska centralbanken Fed höjt styrräntan. Man har också aviserat kommande höjningar som sannolikt kan landa på 3 procent till 2023. Då kan inflationen ha landat på målsättningen – 2 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har fått många investerare att frukta dödläge på aktiemarknaden och stagnation i hela ekonomin.

Fortune har intervjuat Chris Brightman, vd och chefsinvesterare på Research Affiliations. Han arbetar som rådgivare för en lång rad fondförvaltare och tror att risken för ett fall på aktiemarknaden nu ligger på omkring 60 procent. Det skulle i så fall vara högre risk att aktierna minskar i värde än att de inte skulle göra det.

Men det är inte solklart exakt hur den nya ekonomiska given kommer att slå. Brightman spaltar upp fyra möjliga scenarier, som han tror att sparare och investerare kan förhålla sig till.

1. Fed klarar en mjuklandning – köpläge

Den amerikanska centralbanken har som målsättning att mjuklanda en överhettad ekonomi med sina räntehöjningar. Enligt de egna prognoserna ska styrräntan upp till 3 procent till 2023. Då tror man att inflationen ska svalna av. I mars aviserade man att takten kan snabbas upp något med fler höjningar under det kommande året.

Fed kan mycket väl lyckas med den här ambitionen eftersom man noga följer marknadens utveckling, enligt Brightman. Men han tror att chansen för det här scenariot är ungefär 20 procent. Anledningen är att han inte tror att en treprocentig räntehöjning är så effektiv att den får ner den nuvarande inflationen från dess 8 procent.

Under de närmaste fem åren räknar emellertid såväl obligationsmarknaden som Fed med att räntan landar på strax över 3 procent, vilket leder till gemensamma förväntningar om att det draget ska fungera.

Om det stämmer att Fed mjuklandar är det köpläge nu, eftersom marknaden då kommer att gå upp, menar Brightman.

“Nyckeltal på aktier som hr gått ner kan återhämta sig. Du kommer inte att få en ökning i avkastningen på högrisktillgångar, den marginal som investerare begär från aktier i relation till säkrare tillgångar”, säger Brightman.

ANNONS

Som resultat kommer räntorna inte att svänga så mycket även om de blir kvar på en hög nivå. Men vinster och PE-tal kan ändå stiga.

2. Fed tämjer inflationen men orsakar recession

I det här scenariot kommer räntehöjningen att sätta igång en lågkonjunktur, men inflationen går ned. Det innbär stigande arbetslöshet och normala prisökningar.

Skulle det bli verklighet räknar Brightman på några kvartals nedgång. Därefter skulle Fed kunna släppa tyglarna något. Men för aktieinvesterare är det här inget bra utgångsläge. Det kan fortfarande innebära god utdelning från verksamheten, men den ständiga värdeökningen uteblir.

PE-talen kommer att sjunka, pressade av ”riktig ränta”, samtidigt som lönsamheten i de många nya bolagen blir mindre.

3. Fed avstyr lågkonjunktur, men inflationen fortsätter

Det här är ett fullt möjligt scenario om centralbanken och finansdepartementet samstämmigt kommer fram till att inflationsbekämpningen orsakar oförsvarligt hög arbetslöshet.

Då kan fokus skifta och Fed tvingas ta tillbaka åtstramningen.

ANNONS

”4 till 5 procents inflation skulle bli det nya normala”, säger Brightman. ”Du kommer till slutet av 2023 och inflationen är fortfarande inte under kontroll. Det drar bara ut på de ofrånkomliga, och gör medicinen mot det ofrånkomliga värre”.

Han menar att lågkonjunkturen kommer förr eller senare, och att ekonomin störtar brantare ju längre man väntar.

Aktier kommer inte heller i det här scenariot att klara sig bra, eftersom inflationen kommer att driva upp låneräntorna och dra ner företagens lönsamhet.

4. Stagflationen kommer tillbaka

Under en längre tid har analytiker talat om möjligheten att stagflationen från 70-talets oljekris ska komma tillbaka. Det innebär skenande inflation i kombination med lågkonjunktur och hög arbetslöshet.

Enligt Brightman är det möjligt att vi hamnar där igen. Han menar att den amerikanska centralbanken genom alla stödåtgärder under pandemin kan ha drivit upp prisnivåerna för en längre tid. Konsumentprisindex stiger, liksom låneräntorna. Samtidigt har handelsbalansen mellan USA och Kina ändrats, vilket gör att det kinesiska kapital som tidigare har investerats i USA är på väg att minska.

Fortsätter det kan USA fastna i en nedgående ekonomisk spiral. För aktiemarknaden innebär stagflation att en underliggande faktor som har upprätthållit marknaden så långt försvinner. Inflationen kommer inte att vara jämn, utan volatil. Det kommer att skicka olika marknader upp och ned. Att satsa på riskabla aktier framför trygga statsobligationer kommer att bli mindre lönsamt, menar Brightman.

Under recessionen 1974 föll börsen S&P-index i USA med 40 procent. Det kan hända en gång till.

Läs också:

Fed höjer räntan – kritiker säger att det är för sent
Lättnadsrally i USA efter Feds besked

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS