Taktiken som gör dig till en börsvinnare i år

Uppdaterad: 31 dec. 2018Publicerad: 31 dec. 2018
I artikeln får du tips på hur du ska agera på börsen under nästa år. Det kan bli ett gott nytt 2019 och anledning att jubla. Bilden är från Wall Street. (Foto: TT)
I artikeln får du tips på hur du ska agera på börsen under nästa år. Det kan bli ett gott nytt 2019 och anledning att jubla. Bilden är från Wall Street. (Foto: TT)

Initialt kan det vara klokt med en försiktig strategi, men du får också fem glödheta köptips och expertråd om nio aktier du bör rata i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pekka Kääntä på Placera.nu konstaterar att ett händelserikt börsår är till ända och även om han tror att turbulensen håller i sig en bit in på 2019 är hans rekommendation att fortsätta satsa på aktier.

“Svaret borde vara aktiemarknaden och om den globala konjunkturen skulle visa tecken på att stabiliseras kan kapitalet snabbt återvända. Samtidigt måste dock även frågor som handelskrig, Brexit och det framtida samarbetet i den amerikanska politiken också närma sig en lösning. Förhoppningsvis klarnar den bilden under inledningen av 2019 med fram till dess kan det löna sig att vara försiktig”, resonerar börssajtens expert och förklarar att positioneringarna som man nu går in i det nya året med har följande utseende: 50 procent aktier, 30 procent räntepapper eller kassa samt 20 procent i alternativa investeringar.

Privata Affärers aktieexpert Marcus Hernhag levererar å sin sida fem aktietips i årets sista aktiechatt på tidningen.

Han råder placerare att köpa fastighetsbolagets Castellum, som han anser fortfarande är inne i en “hygglig kurstrend”. Där till får Dustin tipset, som han menar växer stabilt inom e-handeln och särskilt vad det gäller business to business.

I finanssektorn ger han Sampo förtroendet, inom skogsnäringen SCA och slutligen anser Marcus Hernhag att sorteringsbolaget Tomra är en köpvärd aktie.

Dagens Industri skriver om vilka aktier som analytikerna på Kepler Cheuvreux varnar för det kommande året.

“Listan på aktier att undvika kunde bli väldigt lång, eftersom vi generellt räknar med att tillväxtaktier och högt värderade aktier hamnar under mer press än defensiva och värdeaktier. Även om det temaskiftet i investeringstrend redan har pågått ett tag tror vi att den trenden fortsätter ett tag till”, skriver Kepler Cheuvreux i strategirapporten Nordic Best Ideas, där analyshuset även listar sina favoritaktier 2019, uppger Di.

Men om vi håller oss till de aktier som fått varningstriangel återfinns tre av totalt nio nordiska aktier på Stockholmsbörsen, framgår det.

Dessa är bilsäkerhetsföretaget Autoliv och avknoppade Veoneer samt förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs. Enligt proffsen på Kepler Cheuvreux kommer dessa börspapper att falla med omkring 10 procent till, utöver de kursras som aktierna redan upplevt.

Här är de andra aktierna, samtliga på Köpenhamnsbörsen, som du enligt analytikerna bör undvika nästa år: Carlsberg, Royal Unibrew, Christian Hansen, Coloplast, GN Store Nord och William Demant.

Läs även: Expertduons dom: Så går börsen 2019  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS