Lightair-aktien sticker som projektil och rusar över 200 procent. Det har sina förklarliga skäl. Det NGM-noterade bolaget säljer joniseringsbaserade luftrenare som enligt en studie har förmågan att avdöda smittorisken med virus, och efter coronautbrottet i Kina är Lightairs orderbok sprängfylld, skriver Di.se.

Dock uppger tidningen att luftreningsbolaget samtidigt har ett problem att brottas med just i Kina – fabriken i landet är stängd till den 24 februari på grund av coronaviruset enligt myndighetsbeslut.

”Efter det kinesiska nyåret är det även i normalfallet en upprampningsperiod i början av året, men nu har situationen komplicerats av coronautbrottet. Utöver det som redan kan levereras direkt från lager bör vi inom några veckor kunna börja beta av resten av orderboken”, säger Lightairs styrelseordförande Bengt Holmqvist till Di.

Redan under andra halvåret 2019 ökade emellertid bolagets försäljning med hela 160 procent. Men det är ingenting jämfört med ökningen hittills i år. Enligt artikeln är Lightairs orderbok nu, under första kvartalet 2020, på samma omsättningsnivå som under årets nio första månader i fjol.

Orderingången fram till mitten av februari överstiger 7 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande som refereras av Finwire.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser nu en ökad möjlighet att få marknaden att förstå viktiga fördelar med våra produkter baserade på den unika Ionflow-teknologin. Så vitt vi känner till finns inget annat bevis liknande forskningsstudien från Karolinska Institutet. Vi ser redan effekterna och förstärker nu marknadsföring och försäljning vilket även innefattar luftrenare med vår nyligen introducerade Cellflow-teknologi, som också använder viss jonisering. Allt för att möta en ökad efterfrågan och fortsätta expandera verksamheten”, säger Lars Liljeholm, vd i Lightair, i pressmeddelandet.

Det här ska ses mot att bolagets börsvärde är knappt 60 miljoner kronor, Och under 2018 uppgick omsättningen till mindre än 11 miljoner kronor medan rörelseresultatet och kassaflödet var negativt.

”Vi ser 2019 som ett år där grunden lagts för en starkare tillväxt. Vårt första mål är nu att nå positivt kassaflöde under andra halvåret 2020 och därefter att skapa en stabil tillväxt i försäljning och resultat”, säger Bengt Holmqvist i Di-artikeln där det även framgår att Lightair nu även får order från Europa på sina joniserande luftrenare, även om bolaget har sina största marknader i Kina och Taiwan där också flest människor är smittade av coronaviruset.

Under morgonhandeln har Lightair, som alltså handlas på Nordic Growht Market, NGM, rusat över 200 procent. Men kursen har sedan gått tillbaka och är i skrivande stund upp med drygt 118 procent. Här kan du följa kursutvecklingen i realtid.