Den smått historiska börsvändningen i USA ses av en del strateger på Wall Street som början på ett lättnadsrally, uppger CNBC.

ANNONS

”Vanligtvis sker den här typen av omsvängningar i nedåtgående trender”, säger Sam Stovall, chefsinvesteringsstrateg på CFRA.

Men det är för tidigt att ropa hej. Fler nyheter är på ingående som påverkar börsutvecklingen och många bedömare utgår alltjämt från att det blir i negativ riktning.

Senaste börsnyheterna helt kostnadsfritt
– så här enkelt blir du uppdaterad

Tekniktunga Nasdaq hade rasat 4,9 procent under gårdagshandeln, men stängde mirakulöst upp på 0,6 procent.

En sådan vändning har börsindexet inte upplevt sedan 2008.

Fed sätter agendan

Medan rådet från strateger till investerare är att vara fortsatt försiktiga inväntar marknaden nu vad som kommer ut från den amerikanska centralbankens möten från i dag, tisdag, och i morgon, onsdag.

Jerome Powell, Feds ordförande, avslöjar under morgondagen vad Fed beslutat om.

ANNONS
ANNONS

Börsplacerare räknar med en mer aggressiv penningpolitik framöver för att bekämpa inflationen med en första räntehöjning i mars.

I dag, tisdag släpper även Microsoft sin resultatrapport och på torsdag är det dags för Apple.

Chefsinvesteringsstrateg: ”De måste leverera”

Techjättarnas siffror kommer att ha stor inverkan på börsutvecklingen under veckan.

”De måste leverera”, säger Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisors och understryker i CNBC-artikeln att just dessa två bolag ses som ”säkerhetsfiltar i svåra tider”.

Kursrasen i techsektorn fick många investerare att tanka techbolag i sina börsportföljer under måndagen. Men strateger räknar med fortsatta försäljningar av techaktier de närmaste tiden och manar investerare att vara försiktiga och inte dra för långtgående slutsatser av gårdagens häpnadsväckande börsvändning.

Början på lättnadsrally

”Jag tycker att den här volatiliteten är oroande”, säger BlackRocks Rick Rieder till CNBC och förväntar sig att börsen fortsätter vara skakig flera månader till.

Han pekar bland annat på de nya inflationssiffror som är på väg in, som han tror ”kommer att göra folk nervösa”.

ANNONS
ANNONS

Katie Stockton, grundare av Fairlead Strategies, tolkar vändningen på måndagen på börserna i New York som början på ett lättnadsrally.

Även Scott Redler, strategisk chef för T3Live.com, är inne på det spåret, även om det inte är tal om någon tjurrusning, säger han till CNBC.

Här är fler kommentarer om börsrekylen

Läs mer här, på NBC News, om börsvändningen i USA där storbolagsindexet S&P 500 först dök ner i korrektionsterritorium för att sedan rekylera upp av historiska mått, och där industritunga Dow Jones vände och noterade sin första uppgång på en vecka.

Över 500 000 läsare varje vecka
– så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst

Business Insider konstaterar att rallyt som kom efter störtdykningen under måndagen på Wall Street var iscensatt av investerarna.

”Investerare kan ha blivit lite för pessimistiska om tillväxtutsikterna”, säger Ed Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda, i en kommentar.

Jeremy Siegel, professor vid Wharton School vid University of Pennsylvania och författare till ”Stocks for the Long Run”, kommenterar börsvolatiliteten så här, rapporterar Bloomberg:

ANNONS
ANNONS

”Jag är fortfarande mycket positiv till långsiktiga aktier men jag tror att det blir hackigt de kommande två eller tre månaderna. Vi måste vänja oss vid att Fed kommer att bli mycket mer hökaktiga.”

Ny Times: Speglar den nervositet som finns

New York Times skriver att gårdagens turbulenta handel på USA-börserna, som slutade i positiv anda, inte var någon tillfällighet med tanke på att Fed sammanträder.

Bergochdalbanan på Wall Street visar ”hur oroliga investerare är för ekonomin och företagens vinster”, skriver tidningen.

Läs även: USA börsen gjorde stark comeback [Dagens PS]

Läs mer: Börsfrossan frisk – sälj inte aktier i panik [Dagens PS]

Läs också: Börsräven: Pengarna finns – men stuva rätt [Dagens PS]