Börsråd: Håll fast vid marknadsledarna

Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021
börsråd marknadsledarna
Uppstickare eller marknadsledare? I artikeln får du råd om hur du bör satsa på börsen. Bilden är tagen i ett annat börssammanhang. (Foto: TT)

Kaxiga uppstickare kan attrahera men du gör säkrast i att investera i marknadsledarna på börsen, enligt ett börsråd.

ANNONS
ANNONS

Martin Blomgren skriver i en börskommentar på Placera att det i regel är mer klokt att satsa sina pengar på marknadsledande bolag än underdogs.

Även om de marknadsledarna kanske inte är “lika spännande eller sexiga”, så är det där den långsiktiga avkastningen finns, menar han i sitt börsråd.

Bolagen som dominerar på sina marknader erbjuder oftast “produkter eller tjänster som är så viktiga för kunden att de kommer acceptera prishöjningar utan att knorra alltför mycket”, fortsätter Blomgren apropå inflationen.

Styrkorna är många

Dessa bolag kan ta ut premiumpriser för att hålla fast vid sina premiumerbjudanden, samtidigt som möjligheterna finns där att utveckla produkterna i en framtida konkurrens, fortsätter han.

Där till lockar marknadsledarna, enligt Placeras proffs, “rätt medarbetare” genom att “attrahera talanger”.

Dessutom har dessa bolag ekonomiska muskler som kan användas för att stärka makten mot nya konkurrenter i olika sammanhang – företagen är mer lönsamma, konstaterar Martin Blomgren, som däremot anser att hotande konkurrens från uppstickare inte bara ska nonchaleras.

“Varningssignaler som man måste hålla koll på som ägare i marknadsledare är därför hur bolagen agerar för att behålla sin position, i synnerhet under tider av teknikskiften där nya aktörer har ett öppet fönster att klättra in igenom”, skriver han.

Läs även: Tech-aktier som klarar höjd ränta

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS