En affärsman åtalas misstänkt för att ha agerat mellanhand åt narkotikahandlare och tvättat narkotikapengar på sitt växlingskontor i Stockholm. 

Det lilla växlingskontoret World Exchange på Södermalm i Stockholm godkändes löpande av Finansinspektionen. Omsättningen låg på cirka en kvarts miljard årligen och kom enligt vad som redovisades från växling av pengar.

Men vid ett tillslag hittade polisen välfylla pengapåsar märkta med namn på kriminella på flera platser i lokalen, sammanlagt hittades 15 miljoner kronor i olika valutor. Det var oredovisade pengar och de misstänks komma från brottslig verksamhet.

Åtal väcks mot tolv

Nu är polisutredningen mot dem som står bakom växlingskontoret klar och på tisdagen väcktes åtal mot tolv personer. De åtalas bland annat för grovt narkotikabrott och synnerligen grov penningtvätt.

Sammanlagt misstänks 200 miljoner kronor i brottspengar ha passerat växlingskontoret och hälften ska ha hanterats via hawalasystemet, ett informellt valutaväxlingskontor som bygger på ett brett nätverk av växlingskontor i främst Mellanöstern, Afrika och Asien.

Ägaren huvudåtalad

En affärsman i 50-årsåldern från södra Stockholm är huvudåtalad. Han är World Exchange:s ägare och chef och nekar till brott. Han har, enligt åklagaren, varit den finansiella spindeln i nätet för en stor de av hanteringen av narkotika i både Stockholm och andra städer.

Inspektör Magnus Sohlén vid Aktionsgrupp Stockholm säger till Dagens Nyheter att de menar att affärsmannen är den som har organiserat hanteringen av alla pengar, samt att det har möjliggjort för flertalet kriminella nätverk att tvätta brottsvinster som de kunnat återinvestera i narkotika.

Ska ha varit mellanhand

Den huvudåtalade ska också i fem fall ha agerat mellanhand i narkotikaaffärer. Magnus Sohlén säger att data från Encrochat och annan bevisning visar att affärsmannen har förmedlat pengar från narkotikaköpare till säljare.

”Beloppen har varierat mellan 400 000 kronor och drygt tre miljoner”, säger Magnus Sohlén till DN.

ANNONS
ANNONS

Bokfört som växlingspengar

Affärsmannen ska ha instruerat sina anställda att dela upp pengarna i småposter och sedan bokföra dem som vanliga växlingspengar. Mer än 53 000 sådana transaktioner ska ha registrerats sedan början av 2019 till maj 2020.

Flera anställda och andra medhjälpare, samt två narkotikahandlare åtalas och World Exchange har mist sina tillstånd från Finansinspektionen. Växlingskontoret krävs dessutom på 10 miljoner kronor i företagsbot. Den 22 juni inleds rättegången i Stockholms tingsrätt och den väntas pågå till oktober.

Läs mer: Handlare misstänks ha tvättat maffiapengar med diamanter [DagensPS]