Jamie Oliver, surströmming och Ai-kylskåp – så var mitt dygn med tv-kocken

Fredagskrönikan: Jamie Oliver, surströmming och Ai-kylskåp – så var mitt dygn med tv-kocken
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 06 juni 2025Publicerad: 06 juni 2025

Han älskar surströmming, lagar Yorkshirepudding med passion och har byggt ett imperium som får Warhols Factory att blekna. Jag reste till London och mötte Jamie Oliver – och fick en dos mat, marknadsföring och mänsklighet jag sent kommer glömma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i onsdags det hände. Jag steg upp klockan 04:30 och bara några minuter senare satt jag i en Uber på väg mot Arlanda flygplats. Väl där författade jag en artikel om “den hemliga smitvägen på Arlanda” innan jag hoppade på ett gammalt SAS-plan och flög mot London. Förra året var det dansk-fransk-holländska flygbolaget ett av Europas punktligaste, men inte denna dag. En timme efter tidtabellen landade vi på Heathrow.

Läs även: Så får du en perfekt helg i Marseille – här är de hemliga tipsen

Foto: Canva/Pressbild/Bengt Frejlif

En Jamie i hipsterkläder

90 minuter senare, på Jamie Olivers kockskola i en köpgalleria på Oxford Street, kom han in i rummet. Det var kontakt direkt mellan honom och mig – och ja, även några av de andra 90 i rummet verkade uppleva detta. Två tredjedelar var influencers och resten influgna journalister. Resan betalades av Samsung.

Det koreanska företaget, som tillverkar allt från tåg till telefoner, gör numera även Ai-kylskåp och Ai-dammsugare. Den senare kan förutom att hålla rent hemma även hålla din hund sällskap. När miljardsatsningar av denna kaliber ska sjösättas håller Samsung inte hårt i plånboken – utan går till världens mest kända och framgångsrika tv-kock: Jamie Oliver.

Han har, precis som jag, passerat 50 år och fått en viss rondör. Han klär sig som en hipster på Södermalm och hans barn verkar ha samma problem som de flesta barn i Sverige: ätstörningar, adhd, autism med mera. Men när cashen ska in måste vi alla hålla upp en fasad – och få gör det bättre än Jamie Oliver.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Surströmming, gravlax och Yorkshirepudding

ANNONS

Efter några inledande ord från Samsungs europeiska marknadschef – göteborgaren Benjamin Braun – tog Jamie över rodret och körde en matlagningsklass. Vi fick lära oss att göra Yorkshirepudding, Storbritanniens nationalrätt. Det var en show i världsklass.

Precis innan allt satte igång kom Jamie fram till mig och Klara Lind, vinnare av Sveriges mästerkock 2017 och silvermedaljör i Decenniets Mästerkock. När han förstod att vi var från Sverige började han prata om hur mycket han älskade att äta surströmming. Sen började föreställningen – och det var precis som när Jamie var “Den nakna kocken” i tv i början på 90-talet. Lärorikt, passionerat och lekfullt.

Andy Warhol möter Ai-kök

Efter showen fick vi laga samma rätt själva. Jag tog ett kliv tillbaka och lät Klara hantera kniven och spisen. En lunch senare bussades vi till Jamie Olivers högkvarter en halvtimme bort. Det var ungefär som att komma till Andy Warhols Factory i New York på åttiotalet. Byt ut konst mot mat och Andy mot Jamie – och du har en plats där ett hundratal personer arbetar på något som påminner om en mix mellan reklambyrå, bar, restaurang, tv-studio och showroom för böcker, vitvaror och förstås mat.

Precis som i Warhols fabrik är alla medarbetare i Jamies HQ sjukt snygga och löjligt coola. Man kunde dricka hur mycket vin man ville – jag satte mig i ett hörn och producerade ett gäng artiklar. Denna, denna och denna.

Intervjun med Jamie?

Jo, jag fick exakt 10 minuter med honom. Du kan se den här. Jag ska göra ett längre reportage om Jamie och hans Ai-styrda kök nästa vecka. Men detta var ett litet förspel – när jag mötte Lassie… jag menar förstås Jamie Oliver.

Och med dessa ord önskar jag alla läsare en perfekt helg.

Läs även: Flyg nu eller gråt sen – sommaren 2025 är billigare än du tror

ANNONS
I ärlighetens namn så passar det ultramoderna AI-kylskåpet inte riktigt in i Jamies färgskala från tidigt 60-tal.
Men det kommer säkert något i pastell från Samsung med tid. Foto: Pressbild

Perfect Weekend Guide: Lev som Jamie Oliver – i 48 timmar

Fredag kväll: Nakna kockens återkomst
Dra ner rullgardinen, öppna en flaska rödvin och kasta dig rakt in i Jamies gyllene arkiv. På YouTube finns fortfarande klipp från “The Naked Chef”, och det håller än. 90-talsmusiken, den ostyriga luggen och ett kök som ser ut som studentkorridor i Shoreditch.

Lördag: Yorkshirepudding och krig mot grönsakshatet
Jamie-style: het ugn, mycket olja, noll tvivel. Servera med rostbiff eller vegetarisk svampbomb. Glöm inte att mata in broccoli – Jamie är ju fortfarande aktivist.

Lördag kväll: Mat + vin + show
Bjud in folk. Du lagar, de tittar. Jamie säger att alla kan laga mat – men det är du som regisserar. Var generös med olivoljan och ännu generösare med storytelling.

Söndag: Bakisbrunch à la Jamie
Släng ner allt i en panna och kalla det brunch. Bacon, bönor, ägg, tomat. Riv lite ost. Lägg upp rustikt. Publicera på Instagram. Klart.

Bonus: Konsumera Jamie
Besök jamieoliver.com och köp något du inte behöver men plötsligt absolut måste ha. En rivtallrik, en receptbok eller ett kylskåp med Ai.

Vill du vara Jamie Oliver? Du kan inte.
Men du kan laga som honom i helgen. Och det räcker långt.

Läs även: Nya Slussen riskerar att drunkna i tomma krogstolar

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS