Det råder extrem värmebölja i stora delar av Europa. I Frankrike upplevde man under helgen de varmaste temperaturerna någonsin, så här tidigt på sommaren. 

ANNONS

Den tryckande värme som spred sig över Europa förra veckan slog alla tiders rekord på lördagen i Frankrike, där situationen varit som värst. Med tanke på att vi bara är i slutet på juni blev det den tidigaste registrerade värmeböljan Frankrike någonsin upplevt.

Under lördagen steg landets termiska indikator, ett genomsnitt av dagliga temperaturer över hela landet, till 27,4 grader vilket är det högsta någonsin för just juni. 

Temperaturer över 40 grader

Franska staden Biarritz har länge varit ett populärt resmål på sommaren på grund av dess milda temperaturer. Men i helgen steg temperaturen även där, till hela 42,9 grader. De flesta franska städerna rapporterade liknande siffror under helgen.  

Värmeböljan har även drabbat Spanien, Italien och delar av Storbritannien, skriver Bloomberg

5 till 10 gånger värre idag än förr

Enligt Meteo France har klimatförändringen lett till att värmeböljorna idag är fem till tio gånger värre än de var hundra år sedan. Idag är de flesta värmeböljor mellan 2 och 4 grader varmare än de brukade vara då. 

Den största risken med dagens värmeböljor är spridningen av skogsbränder, och de starka sydliga vindar från Sahara som försämrar luftkvaliteten. Meteo France säger att framtiden kommer bära på ännu starkare väderrelaterade olyckor. Det kommer, utöver värmeböljor, bli allt vanligare med torka, översvämningar och kraftiga skyfall. 

ANNONS
ANNONS

Hettan lär lägga sig

Enligt flera nationella väderrapporter ser det dock ut som att de höga temperaturerna kommer att lägga sig under dagarna framöver. I Frankrike har temperaturerna redan sjunkit något, men luftkvaliteten är fortfarande illa.  

Läs mer: Extrem hetta på norra halvklotet – iskyla på södra