Dagens PS

Topplistan: Bästa sjökrogarna runt Mälaren

mälaren
Befinner du dig i Mälaren med båten i sommar finns det gott om suveräna sjökrogar att välja mellan. (Foto: K4 Pampas)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 27 juli 2022Publicerad: 24 juli 2022

Bäst i alla tester: Redaktionen på Dagens PS har sammanställt en topplista över de tio sjökrogar runt Mälaren som är bäst i alla tester.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att ha tagit fram genomsnittet från kundomdömen på Google, Tripadvisor, Thatsup och Facebook vet vi nu vilka krogar som rent statistiskt sett är de mest populära just nu, på en skala 1 till 5 där 5 är bäst. Sammanställningen visar på så sätt en mer korrekt bild än ett enskild test eftersom flera tester är inräknade.

Läs och inspireras, men framför allt – boka bord!

Plats 10: Restaurang Särimner

Restaurang Särimner ligger i vikingastaden Birka på Björkö, vid Mälarens strand. Särimner är en KRAV-certifierad restaurang med ett fokus på närproducerade råvaror och vikingainspirerad mat för moderna gommar. Ta dig hit med båten och spendera dagen på denna unika ö, som bjuder på gott om aktiviteter för hela familjen.

Betyg: 4,1

mälaren

Restaurang Särimner ligger vackert beläget vid Mälarens strand på Borgö. (Foto: Birka Vikingastaden)

ANNONS

Senaste nytt

Plats 9: Hamnkrogen Athos

Hamnkrogen Athos ligger i Köping, i KUJ:s före detta stationshus, och serverar traditionell husmanskost i skärgårdsanda. Gäster uppskattar den trevliga personalen, klassiska inredningen och vällagade maten. Restaurangen har dessutom båtplatser man kan lägga till vid.

ANNONS

Betyg: 4,1

Hamnkrogen Athos, i Köping. (Foto: Athos)

Plats 8: K4 Pampas

K4 Pampas i Solna är en havsnära restaurang med utsikt över de charmiga husbåtarna och det glittrande vattnet. Här bjuds gäster på en minnesvärd matupplevelse i marin miljö, perfekt för varma sommardagar. K4 har öppet för brunch, fika, lunch och middag.

Betyg: 4,1

Sjökrogen K4 i Solna bjuder på fräscht käk med vacker utsikt. (Foto: K4 Pampas)

Plats 7: Sjöpaviljongen

Befinner du dig i huvudstaden och bara vill ut med båten en snabbis är Sjöpaviljongen vid Tranebergs strand ett utmärkt alternativ för lunch eller middag. Den idylliska sjökrogen utstrålar äkta skärgårdsmiljö och har öppet året runt. Menyn är klassisk, med rätter såsom dijonstekt strömming och ugnsbakad fjällröding med beurre blanc.

ANNONS

Betyg: 4,2

Sjöpaviljongen vid Tranebergs strand är en riktig klassiker. (Foto: WIki Commons)

Plats 6: Ekolsunds slott

Anrika Ekolsunds Slott byggdes om till värdshus på beordran av Gustav III på 1770-talet. Värdshuset ligger vid Gamla Stockholmsvägen, och är den viktiga förbindelselänken mellan huvudstaden och det inre av norra Mälardalen. Restaurangen bjuder på fantastisk service i en vacker miljö, och gästerna ger mycket fina betyg.

Betyg: 4,2

Vackra Ekolsunds Slott, vid Ekolsundsviken. (Foto: Ekolsunds Slott)

Plats 5: Borgåsunds Restaurang

Borgåsunds Restaurang ligger mitt emellan Västerås och Eskilstuna vid Mälaren. Sjökrogen är omåttligt populär på sommaren, och lockar omkring 30 000 besökare varje säsong. Det sjönära läget och den anrika hamnmiljön gör Borgåsunds Restaurang till en ultimat semesterdestination.

ANNONS

Betyg: 4,3

Borgåsunds Hamncafé lockar 30 000 besökare varje sommar. (Foto: Borgåsund)

Plats 4: Kajplats 9

Kajplats 9 i Västerås är ett klassiskt brasserie som ligger centralt i hamnen, i samma fastighet som stadens tullverksamhet tidigare låg. Krogen lockar besökare både med sin livliga atmosfär och utsökta rätter, som moules mariniére och kolgrillad piggvar. Uteserveringen är verkligen en glimrande pärla, med magisk vy över Mälaren.

Betyg: 4,3

Kajplats 9 i Vätserås har en oslagbar stämning. (Foto: Kajplats 9)

Plats 3: Krusenberg Herrgård

Krusenberg Herrgård är en romantisk destination vid Mälaren, strax utanför Uppsala. Herrgården har anor från 1600-talet och bjuder både på en utomordentligt lyxig hotellupplevelse (för de som önskar) och en unik gastronomisk matupplevelse. Ett stort plus är den exceptionella vinkällaren.

ANNONS

Betyg: 4,5

Krusenberg Herrgård är definitivt värt ett besök, särskilt för den som är sugen på lite romantik. (Foto: Wiki Commons)

Plats 2: Värdshuset Gripen

Värdshuset Gripen i Stallarholmen är en av Mälarens finaste pärlor. Här serveras modern vällagad husmanskost i en charmig skärgårdsmiljö som får en att glömma tid och rum. Värdshuset ligger också precis vid en gästhamn, där man kan bo över för en mindre avgift.

Betyg: 4,5

Värdshuset Gripen, i Stallarholmen. (Foto: Värdshuset Gripen)

Plats 1: Pråmen

Sist men inte minst, den restaurang i Mälaren som är bäst i alla tester – Pråmen, i Västerås. Med en meny som är inspirerad av närområdet och vattnet och en utsikt som är svår att slita blicken från är det inte konstigt att Pråmen får så fina betyg av gäster. Krogen har till och med en egen örtodling på taket, som kryddar de utsökta rätterna. Ta dig hit om du är sugen på en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga.

ANNONS

Betyg: 4,6

På Pråmen i Västerås bjuds gäster på en magnifik avsmakningsmeny i skärgårdsanda. (Foto: Pråmen)

 Läs mer: Topplistan: Bästa sjökrogarna i Trosa skärgård 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS